19 / 04 / 2024

Müzeyyen Şevkin'den deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

Müzeyyen Şevkin'den deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

CHP Adana Milletvekili, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Müzeyyen Şevkin, "Hemen, acilen bir Afet Bakanlığı kurulmalı" dedi ve Türkiye'nin deprem riskine ilişkin konuştu.



CHP  Adana  Milletvekili, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Müzeyyen Şevkin, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’ndan aylarca devam eden çalışma sonrasında 522 sayfalık rapor hazırlandığını ve bu raporun TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a teslim edildiğini belirtti.

Halk TV'de yer alan habere göre; Türkiye’nin sismik hareketliliğin yüksek olduğu bir bölgede bulunduğuna vurgu yapan Müzeyyen Şevkin, 1959'da çıkarılan 7269 sayılı Afet Yasası’nın mutlaka yenilenmesi gerektiğine, 1999 depremi sonrası çıkarılan Yapı Denetim Yasası’nın amacına hizmet sunmadığına, kentsel dönüşüm çalışmalarının rantsal dönüşüm halini aldığına dikkat çekti ve “Özel İletişim Vergisi” ismiyle bugüne kadar toplanan 36 milyar dolar ile “İmar Barışı” için toplanan 23.5 milyar Türk Lirası'nın nerelere harcandığının bilinmediğini dile getirdi. Şevkin, şu açıklamalarda bulundu:

Müzeyyen Şevkin den deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

'2020'de depremlerde tüm dünyada 30, Türkiye'de 168 insan öldü'

“Bu paralar amacına uygun harcanmış olsaydı Türkiye’deki yapı stokunun büyük bölümü depreme dayanıklı hale gelirdi. Yanlış yer seçimi, doldurulan kıyılar, vahşice tahrip edilen doğa, dere yataklarına yapılaşma ve imar barışı adı altında gerçekleşen imar affı; ne yazık ki deprem, heyelan, kaya düşmesi, çığ, sel gibi doğa olayları nedeniyle can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan afetlere dönüşüyor. Afetler nedeniyle can ve mal kayıplarının yaşanması kader değildir. Üretilen 522 sayfalık raporda yer alan bilgiler mutlaka hayata geçirilmelidir. 2020 yılında tüm dünyada 198 insan deprem nedeniyle hayatını kaybetmiş. Ne yazık ki 198 insanın 168’i Türkiye’de yaşamını yitirmiş. Yine geçtiğimiz hafta sel afeti nedeniyle 6 insanımızı yitirdik. Dolayısıyla hemen, acilen bir Afet Bakanlığı kurulmalıdır.”

Müzeyyen Şevkin'den fay yasası tepkisi!

Türkiye'deki her 10 binadan 8'i riskli!


Geri Dön