26 / 04 / 2024

fiil ehliyeti

fiil ehliyeti

Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan herkesin sahip olduğu hak ehliyeti ne demektir? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Fiil ehliyeti ne demektir?

Kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır. Peki fiil ehliyeti ne demektir, detayları...

B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem başlıyor!

Ehliyeti olan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik yapıldığı duyuruldu. Buna göre, yapılana açıklama kapsamında Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli değişiklik resmen yürürlüğe girerek uygulanmaya başlandığını kaydetti. İşte haberin detayları.

İŞKUR açıkladı! KPSS'den 55, 60, 65, 70 puanla memur alımı yapılacak...

İŞKUR tarafından yayımlanan son ilan kapsamında göre KPSS puanı 55, 60, 65 ve 70 puanla düz memur alımı başvuruları başladığı açıklandı. Yapılan açıklamada başvuruda bulunmak isteyen adaylar için ehliyeti olan kadın ve erkeklerin başvurabileceği belirtildi. İşte şartlar ve haberin detayları...

Ehliyeti olanlar dikkat! Ehliyetini yenilemeyenleri büyük ceza bekliyor...

Ülkemizde ehliyet sahiplerini çok yakından ilgilendiren önemli bir gelişme kaydedildi. Buna göre, aktarılan haber doğrultusunda geçtiğimiz yılın sonunda bitmesi gereken ehliyet yenileme süresi uzamıştı. Fakat bu süreçte 15 TL ödeme yaparak ehliyetini yenilemeyenleri büyük cezaların beklediği açıklan

Ehliyeti olanlar dikkat! Trafikte bir dönem sona eriyor! Amana dikkat! Canınız yanmasın!

Trafik polisleri tarafından yapılan denetimlerde bir dönem sona eriyor. "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile beraber bundan sonra sürücü belgesi bilgilerini T.C. kimlik kartlarına taşıyan kişilerin, ehliyet taşımaları zorunlu olmayacak.

Elinde ehliyet olan herkes gelsin acil baksın. Bunu yapmayanlar ceza ödemek zorunda kalacak

Ehliyeti olan vatandaşlar hakkında flaş bir haber geldi. Bunu yapmayanlar ceza ödemek zorunda kalacak. İşte flaş açıklama.

Motosiklet Kullanıcılarına Ceza Uyarısı: Yanlış Bilgiyle Yola Çıkanlar Cezalandırılıyor

Son zamanlarda motosiklet kullanıcılarını ilgilendiren motosiklet ehliyeti sınıflarıyla ilgili tartışmalar gündeme geldi. 50 cc silindir hacmine sahip motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabileceği açıklaması yapılmasına rağmen henüz yasal olarak kabul edilmedi.

Ehliyette yeni dönem! Ehliyeti olanlar hemen baksın! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Ehliyette yeni döneme ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) arasında sürücü belgelerinin karşılıklı tanınmasını kapsayan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ehliyeti olanlar dikkat! Kamuya şoför alımı yapılacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli!

Ehliyeti olan ve iş arayanları yakından ilgilendiren önemli bir iş ilanı yayımlandı. Ağrı İl Özel İdaresi, İŞKUR üzerinden personel alımı yapacağını açıkladı. İŞKUR’un yayımladığı personel alım ilanına yönelik merak edilen tüm detaylar belli oldu.

Ehliyeti olanlar 15 TL ödeyecek! Yaptırmayana 4 bin 64 TL ceza geliyor!

Ehliyet sahibi olan vatandaşlara önemli bir duyuru yapıldı. Ehliyeti olanlar 15 TL ödeyerek yaptırması gerekiyor. İşte detaylar!

Ehliyeti olanlar hemen baksın! Tam 6 ilde makam şoförü alımı yapılacak! Son başvuru tarihleri belli oldu!

İŞKUR, Türkiye’nin pek çok farklı illerinde makam şoförü alımı yapılacağını duyurdu. Personel alımı kapsamında başvuru şartları ve son başvuru tarihleri belli oldu.

Ehliyeti olanlara müjde! O belediye yüksek maaşlı personel alımı yapacak! Lise mezunu olmak yeterli!

Çorum İskilip Belediyesi, personel alımı yapacağını duyurdu. Yapılan duyuruya göre, istihdam edilecek personellerde B sınıfı sürücü belgesinin bulunma zorunluluğunun aranacağı öğrenildi.

Ehliyeti olanlara müjde! Muğla Büyükşehir Belediyesi KPSS şartsız şoför alımı yapacak!

Muğla Büyükşehir Belediyesi yayımladığı ilanla 39 yeni personel alımı gerçekleştireceğini duyurdu. Personelleri çeşitli kadrolarda istihdam edileceği ve farklı ilçelerde görevlendireceğini öğrenildi.

İlkokul mezunlarını sevindiren haber! Ehliyeti olanın belediyede işi hazır! İşte detaylar!

İBB duyuruda bulundu. Ehliyeti olan vatandaşlar belediye de çalışma imkanı bulacak. İşte detaylar!

fiil ehliyeti Haberi

fiil ehliyeti

Hak ehliyeti ne demektir?

Kişiler Hukuku kapsamında yer alan hak ehliyeti, insanların hukuk düzeni içerisinde haklara sahip olmaları anlamına geliyor. Buna göre herkesin "insan" olması sebebi ile hak ehliyeti bulunuyor. Bütün insanlar haklara ve borçlara ehil olma hususunda eşit olarak görülüyor.


Fiil ehliyeti ise ayırt etme gücüne sahip ve herhangi bir kısıtlaması olmayan ergin kimselerin hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti bulunmuyor.


Konu ile ilgili hükümler ile "Hak ehliyeti ne demektir?" sorusunun yanıtı Türk Medeni Kanununun Birinci Bölümünde madde 8 ile madde 16 arasında ele alınıyor.


I. Hak ehliyeti

MADDE 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.

Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara  ehil olmada eşittirler.

II. Fiil ehliyeti

1. Kapsamı

MADDE 9.- Fiil ehliyetine...