18 / 04 / 2024

Gaibin hem mirasbırakan hem mirasçı olması

Gaibin hem mirasbırakan hem mirasçı olması

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibe düşen mirasa ne olur?

Gaiplik kararı, kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karardır. Peki gaibe düşen mirasa ne olur?

Gaibin mirası!

Hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kimselerin miras hukuku ile ilgili yasal hükümlere Türk Medeni Kanunu kapsamında yer veriliyor...

Mirasın açılması nedir?

Türk Medeni Kanununa göre mirasın açılması, mirasbıkıran kimsenin vefat etmesi ile mümkün oluyor. Buna göre, Mirasın açılması nedir? Miras açılmasının hükümleri nelerdir? İşte Türk Medeni Kanunu maddeleri...

Mirastan feragat sözleşmesi 2017!

Mirasbırakan ile mirasçı aralarında anlaşma sağlayarak feragat sözleşmesi de imzalayabiliyor. İşte mirastan feragat sözleşmesi 2017 örneği..

Vasiyetten dönülür mü?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan kimse oluşturduğu vasiyetten dönme hakkına da sahip oluyor. İşte vasiyetten dönme işlemleri..

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden kimse, mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor. Peki, mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirastan feragat sözleşmesi 2016!

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Peki, sözleşme nasıl yapılır? İşte mirastan feragat sözleşmesi 2016 örneği..

Mirastan feragat edilebilir mi?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları, kan bağı olan kimseler ve eşi, evlatlığı ve devlet oluyor. Peki yasal ve atanan mirasçıların hakları nelerdir? Mirastan feragat edilebilir mi?

Vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir. Peki, vasiyetname yaşı kaçtır?

Vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi!

Mirasbırakanın vasiyetnamesiyle hakkı zarara uğrayan mirasçılar veya lehine vasiyet yapılanlar tarafından Vasiyetnamenin İptali Davası açılabilir. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ediliyor. İşte vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi..

Mirasbırakanın tasarrufu nedir?

Kendisine miras kalan yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Peki, mirasbırakanın tasarrufu nedir? Paylaşmadaki etkisi nedir?

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahip oluyor. Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, mirasçıların mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri zaman başlıyor. Peki reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Sözlü vasiyetname şartları nelerdir?

Kanunen mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor. Peki, sözlü vasiyetname şartları nelerdir?

Yazılı vasiyetname örneği!

Vasiyetname, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir. Peki, el yazılı vasiyetname nasıl yapılır? El yazılı vasiyetnamede neler yazılır? İşte yazılı vasiyetname örneği..

Gaibin hem mirasbırakan hem mirasçı olması Haberi

Gaibin hem mirasbırakan hem mirasçı olması

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Medeni Kanun gereğince hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.


Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda onbeş yıl ve her hâlde en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösteriliyor.


Beş yıl, tereke mallarının tesliminden; onbeş yıl, son haber tarihinden başlayarak hesaplanıyor.


Gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, tereke mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları zilyetlik kuralları uyarınca geri vermekle yükümlüdürler.


İyiniyetli olanların üstün hak sahiplerine geri verme...