28 / 03 / 2024

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?



Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Mirasbırakan ile mirasçılar arasında miras sözleşmeleri yapılabiliyor. Bu sözleşmeler arasında olumlu miras sözleşmesi ile mirastan feragat sözleşmesi yer alıyor.


Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor.


Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebilir; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?


Olumlu miras sözleşmesinde miras bırakan, miras sözleşmesindeki karşı taraf yararına belirli bir mal vasiyetinde bulunuyor ya da onu mirasçı olarak atıyor.


Olumsuz miras sözleşmesi ise miras bırakan ile saklı pay sahibi olan veya olmayan mirasçı arasında yapılıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi mirastan feragat  olarak da bilinen bu sözleşmeyle mirasçı miras hakkından vazgeçmiş oluyor.


Mirastan feragat edilirse ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön