19 / 04 / 2024

gaibin mirasçı olması

gaibin mirasçı olması

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibe düşen mirasa ne olur?

Gaiplik kararı, kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karardır. Peki gaibe düşen mirasa ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!

Mirasbırakan tarafından mirasçılara kalan borç miktarının kalan mirastan fazla olması halinde reddi miras davası açılabiliyor. Peki, Reddi miras dilekçesi nasıl olmalı? İşte reddi miras dilekçe örneği...

Yargıtay eşlerin birlikte yaptığı yatırımlar hakkında yeni bir karar aldı!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, bir kadının kendi parasıyla alınan ancak ölen kocasının adına kayıtlı eve, eşinin kardeşlerinin de mirasçı olması nedeniyle tapu iptali istemiyle açtığı davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Mirası red beyanı nasıl yapılır?

Yasal ve atanmış mirasçılar, kalan mirasın borca batık olması halinde mirası reddedebiliyor. Mirasın reddi için belirli bir süre içerisinde red beyanının yapılmış olması gerekiyor. Peki, mirası red beyanı nasıl yapılır?

Miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Toprak Koruma Kanunu ve yönetmelikleri gereğince taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir. Peki, yeni yasa ile miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Medeni Kanun miras bırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır? İşte yanıtı..

Reddi miras için dilekçe örneği 2015!

Bir kimsenin vefatı halinde yasal mirasçıları, kalan mirasın borç olması nedeni ile mirası reddetmek isteyebiliyor. Peki, dilekçe nasıl yazılır? İşte reddi miras için dilekçe örneği 2015..

Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Bir kimsenin ölümden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilecek!

Türkiye’de 3 milyon çiftçi olmasına rağmen tarım arazilerinde toplam 40 milyon hissedar bulunuyor. Bunun anlamı şu. Miras veya başka nedenlerle tarım arazileri her geçen gün bölünüyor.

Diyarbakır Kalesi UNESCO listesine girmeye hazır!

Diyarbakır, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası" listesine girmeye hazır. Hevsel Bahçeleri'nin dünya mirası olmasının önündeki engeller bir bir kaldırıldı.

Terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi!

Yasal mirasçılar, yakınından miras kalan terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi ni isteyebiliyor. Terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi davası Sulh Hukuk Mahkemesinde açılabiliyor...

Terekenin borca batık olması ne demek?

Tereke, ölen bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak ifade ediliyor. Bir diğer ifade ile tereke "miras"a deniyor. Tereke borca batık olursa ne olur? Terekenin borca batık olması ne demek?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip birisinin miras hukukunda yeri nedir? Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

gaibin mirasçı olması Haberi

gaibin mirasçı olması

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Medeni Kanun gereğince hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.


Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda onbeş yıl ve her hâlde en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösteriliyor.


Beş yıl, tereke mallarının tesliminden; onbeş yıl, son haber tarihinden başlayarak hesaplanıyor.


Gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, tereke mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları zilyetlik kuralları uyarınca geri vermekle yükümlüdürler.


İyiniyetli olanların üstün hak sahiplerine geri verme...