29 / 03 / 2024

Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Medeni Kanun miras bırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır? İşte yanıtı..



Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Medeni Kanun mirasbırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor.


Kanunen mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse; Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirasçılıktan çıkarılabiliyor.


Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerli oluyor.


Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer. 


Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?


Mirasçılıktan çıkarma davaları, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor. Davacının bir dilekçe ile mahkemeye başvurması gerekiyor.



Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön