23 / 04 / 2024

Gecekondu Mevzuatı

Gecekondu Mevzuatı

2981 sayılı Kanunla belirlenen tapu tahsis belgesi ilgilisi olduğu kişiye üzerinde şahsi hak tanıyan bir belge oluyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesini anlatıyor:

Tapu Tahsis Belgesi'nin tapuya dönüştürülmesi!

2981 sayılı Kanunla belirlenen tapu tahsis belgesi ilgilisi olduğu kişiye üzerinde şahsi hak tanıyan bir belge oluyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesini anlatıyor:

İmar ve Gecekondu mevzuatına aykırı yapılara ilişkin kanun teklifi!

İmar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapıların mülkiyet ve imar sorunlarının çözülmesi amaçlanan İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve İmar Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun meclise verildi..

3 kanunda değişiklik teklifi verildi!

Kentsel dönüşüm, imar ve gecekondu mevzuatı ile hazineye ait taşınmaz mallarla ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif verildi..

Çankaya'da 43 gecekondu yıkıldı!

Çankaya Belediyesi 2016 yılının ilk çeyreğinde 43 gecekondu yıktı. İlçe sınırlarında kaçak yapıya izin vermeyen Belediye, 32 farklı noktada bulunan imar mevzuatına aykırı yapıların da varlığına son verdi.

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, ve il özel idarelerinin sahip oldukları taşınmazlara verilen belgeye tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

Tapu tahsisi nereden alınır?

Tapu tahsis belgesi imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; ilgili kişilere tanınan “şahsi hak” içeren belge olarak biliniyor. Peki, tapu tahsisi nereden alınır?

Milli Emlak mevzuatı nedir?

Milli Emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmazların tümü olarak biliniyor. Milli Emlak'ın idaresi devlet tarafından kanun ve yönetmeliklerle yapılıyor. Peki, Milli Emlak mevzuatı nedir?

İdris Güllüce: İmar mevzuatı 2016'dan önce revize edilmeli!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar mevzuatını yenilemek üzere çalışma başlattı. Komisyonda görev alan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin de Çalıştay’da imar sürecinde yaşanan aksaklıkları, çözüm yollarını ve Pendik’teki uygulamaları anlattı.

Gecekondu emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi bina, mesken, arsa ve araziler için senede belli dönemlerde ödeniyor. İki taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin bedeli taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki, gecekondu emlak vergisi 2015 nasıl hesaplanır?

Kenan Şahin'den İmar Mevzuatı Çalıştayı’na destek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar mevzuatını yenilemek üzere çalışma başlattı. Oluşturulan komisyonda görev alan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin de Çalıştay’da imar sürecinde yaşanan aksaklıkları ve Pendik’teki uygulamaları anlattı.

Mamak'ın gecekondu ve çöplük sorunu çözüldü!

Mesut Akgül, göreve gelmeleriyle beraber Mamak'ta çok ciddi bir sorun olan gecekondu ile çöplük sorununu çözdüklerini söyledi. Akgül, Mamak'ın çöplük arazilerinin olduğu alanların şimdi en değerli yerler olduğunu söyledi.

Erzurum'daki asırlık tabya 45 yıl gecekondu olarak kullanıldı!

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum'u düşmana karşı savunmak amacıyla yapılan ve kaybolduğu sanılan tabyanın 45 yıl gecekondu olarak kullanıldığı belirlendi.

İmar mevzuatı sorunları nasıl aşılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar mevzuatı uygulamalarında karşılaşılan sorunların düzenlenmesine yönelik çalıştayların ilki bugün Ankara’da düzenlendi..

İmar mevzuatı sorunları aşılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar mevzuatı uygulamalarında karşılaşılan sorunların düzenlenmesine yönelik çalıştayların ilki Ankara’da düzenlendi..

Gecekondu Mevzuatı Haberi

Gecekondu Mevzuatı

Daha önce  de bahsettiğimiz gibi özellikle kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı yasa ile fazlasıyla gündeme gelen bir belge olan tapu tahsis belgesi aslında bir mülkiyet hakkı olmayıp imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde belediye, hazine gibi idarelerin sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı yasa ile kişilere hak sahipliği tanıyan bir şahsi haktır. Bu belgenin çıkarılmasındaki en büyük ihtiyaç ise 2981 sayılı yasa ile herhangi bir taşınmazı olmayan, ekonomik olarak durumları kötü olan kişilere ait 10.11.1985 yılı öncesine ait yapılarının yasal hale getirilerek bir defaya mahsus olmak üzere kullandıkları meskene ait mülkiyet sahibi olmasını yani “konut” sahibi olmalarını sağlamak olmuştur. Aslında yasanın özü çok önemli olup Anayasa ile de güvence altına alınan mülkiyet hakkına geçişi ifade eder. Bu da...