19 / 04 / 2024

hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır

hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak ifade ediliyor. Peki, hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 

Hisseli arsada imar affı var mı?

Bir gayrimenkulün birden çok ortaklarını gösteren resmi belgeler hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Hisseli arsa sahibi olanlar "Hisseli arsada imar affı var mı?" sorusuna yanıt arıyor. İşte hisseli tapulara ilişkin merak edilenler...

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Miras kalan hisseli arsada hissedar payını satabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasından miras kalan arsa hissedarının emlakçıyla 1.350 TL'den anlaştığını ve kendilerinin de satış yapmaları için bilgi verdiğini aktaran okuyucu, emlakçının satış ilanını 1.581 TL'den verdiğini; satış yapmak zorunda olup olmadığını sordu.

 Hisseli arsalarda dikkat edilmesi gereken 3 nokta!

Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, alım-satım aşamasında sorunlara yol açan hisseli arsalarla ilgili ifraz işleminin nasıl yapılacağını, şufa hakkının ne olduğunu ve izale-i şuyu davasının ne zaman gerekeceğini anlattı.

Şufa davasını kimler açabilir?

Şufa hakkı, öncelikle satın alma hakkı oluyor. Hisseli taşınmaz mallarda, bir hissedarın hissesini satmak istemesi halinde doğuyor. Peki, şufa davasını kimler açabilir? Şufa davası nasıl açılır?

Hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payım tamamen veya kısmen üçüncü kişiye sarması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkım kullanabiliyor. Peki, hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Hisseli tapuda şufa hakkı süresi!

Hisseli tapular, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Peki, hisseli tapuda şufa hakkı süresi ne kadardır?

Hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?

Hisseli arsalar, tapu üzerinde birden fazla sahibi olan taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin kendi payı üzerinde istediği işlemi yapması için yerlerin belirlenmesi gerekiyor. Peki, hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?

Arsada ortaklık giderilme davası açılır mı?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugunkü yazısında Arsada ortaklık giderilme davası ile ilgili okuyucusunun sorulanı cevaplıyor.

Şufa hakkı cebri arttırmayla satışlarda kullanılabilir mi?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar şufa hakkını kullanabilirler. Peki, şufa hakkı cebri arttırmayla satışlarda kullanılabilir mi?

Şufa hakkı dava masrafları 2015!

Şufa hakkı sahibi satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde masrafları ödemekle yükümlü oluyor. Peki, şufa hakkı dava masrafları 2015 ne kadar?

Şufa hakkı hangi sürede açılabilir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar şufa hakkını kullanabilirler. Peki, şufa hakkı hangi sürede açılabilir?

hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır Haberi

hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır

Hisseli arsada şufa hakkı!

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak tanımlanıyor.


Ön alım hakkı olarak da bilinen şufa hakkının sahipleri, taşınmaz mülkiyetinin hissedarları oluyor. Şufa hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. 


Kanuni önalım hakkı;

Paylı mülkiyette, taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hak olarak tanımlanıyor.


Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor. 


Peki paydaşlar arasında şufa hakkı kullanılabilir mi? Hisseli arsada şufa hakkı nasıl kullanılır? Paydaşlarından biri diğer bir paydaşa hissesini...