19 / 04 / 2024

İzale-i şuyu dava süreci

İzale-i şuyu dava süreci

Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, izale-i şuyu davası ne kadar sürer?

İzale-i şuyu davası nasıl işler?

Taşınmaz üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için oluşturulan davaya izale-i şuyu davası deniyor. Peki, izale-i şuyu davası nasıl işler?

Kiraya veren için dava ve ihtar süreleri 2024!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kavgalar son döneme damga vururken, pek çok kişi de dava ve ihtar sürelerini merak ediyor. İşte Avukat Esat Özel'in konu ile ilgili o paylaşımı...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

Ek MTV için dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişiler ne yapmalı?

Dünya yazarı Zeki Gündüz, Anayasa Mahkemesi'nin iptal talebini reddettiği ek MTV'de dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişilerin ne yapması gerektiğini kaleme aldı.

Mimarlar Odası Kanal İstanbul projesi için yeni dava hazırlığında! 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, Kanal İstanbul projesi sınırları içinde yer alan Başakşehir’deki 12.5 milyon metrekarelik askeri alanın yapılaşmaya açılması için dava hazırlığında olduklarını söyledi. 

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Binalarda yapılan usulsüzlükler için dava açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yapılan usulsüzlükler için dava açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

İzmir Narlıdere’de kentsel dönüşüm için dava açıldı! 

İzmir Narlıdere’de kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde  yer alan dört mahalle için dava süreci başlayacak.

Emlak vergisi için kimler dava açabilir?

Emlak vergisi, her 4 senede bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri baz alınarak belirleniyor. Takip eden senelerde ödenecek vergi, yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseltiliyor. Peki emlak vergisi için dava açılabilir mi? Emlak vergisi için kimler dava açabilir?

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'ndan özelleştirme kararları için dava!

Geçtiğimiz günlerde TCDD Fenerbahçe Eğitim ve Dinlenme Tesisleri için özelleştirme kararı çıkmıştı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, kararın iptali için dava açıyor.

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

İzale-i şuyu dava süreci Haberi

İzale-i şuyu dava süreci

İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı bir kimseye ait olabileceği gibi birden fazla kişiyede ait olabiliyor. Bu durumda paylı mülkiyet ve hisseli tapu söz konusu oluyor.


Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için sulh hukuk mahkemesine başvurarak izale-i şuyu davası açması gerekiyor. 


Dava, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor. Peki, izale-i şuyu davası ne kadar sürer?


İzale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması en az 3 ay sürüyor. Bu davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya kadar çıkabiliyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi...