17 / 04 / 2024

Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir

Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir

Anayasa Mahkemesi (AYM) kamulaştırmalarda değer tespitinin daha düşük kalmasına neden olan yasa hakkında emsal bir karar verdi. AYM, değer tespitinin daha düşük kalmasına neden olan yasa hükmünün iptal edilmesi kararı aldı. 

Kamulaştırmada dava açma süresi!

Kamulaştırma belgelerinin mahkemeye verildiği günden itibaren kaç gün içinde maddi hatalara karşı adli yargıda düzeltim davası açabilir? İşte kanun kapsamında yer alan kamulaştırmada dava açma süresi...

Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir?

İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları kamulaştırabiliyor. Peki kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir? İşte kanun hükümleri...

Kamulaştırma bedelinin mahkemece tespiti!

Kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde, kamulaştırma bedeli mahkeme tarafından tespit ediliyor. Peki kamulaştırma bedelinin tespiti mahkemece nasıl yapılıyor? İşte yanıtı ve detayları haberimizde...

Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma nedir, kamulaştırma nasıl yapılır? sorularının yanıtları aranıyor. İşte merak edilenler!

Miras kalan arsanın kamulaştırma bedeli nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan arsanın kamulaştırma bedelinin nasıl belirleneceğini kaleme aldı.

Bursa Kavaklı'da binalar kamulaştırılıyor!

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Kavaklı Mahallesi'nde yer alan binaların kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Belediye bu güne kadar 4,2 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedi. 

Bingöl Merkez için acele kamulaştırma kararı!

Bingöl ili Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kırklareli Lüleburgaz için acele kamulaştırma kararı!

Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Şanlıurfa Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nda kamulaştırma çalışmaları başlıyor!

Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları kapsamında Şanlıurfa'da acele kamulaştırma kararı alınan ‘Özdiker Kuyumcular Çarşısı’ kamulaştırma çalışmaları başlıyor.

Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır? 

İmar mevzuatına ve ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunu çözülüyor. Peki yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır? 

Şanlıurfa Kale Eteği'nde kamulaştırma başlıyor!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün 'ilk önceliğim' dediği Kale Eteğindeki evlerin kamulaştırma çalışmaları başlıyor.

Bingöl'de acele kamulaştırma kararı!

Bingöl'de Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi.  Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?

İmar barışı başvuruları için son günlere girildi. İmar Barışından yararlanmak isteyen vatandaşların 15 Haziran tarihinde kadar başvuruda bulunması gerekli. Peki Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?

Rize Yağlıtaş için acele kamulaştırma!

Rize Yağlıtaş'ta yer alan bazı taşınmazlar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bingöl için acele kamulaştırma kararı!

Bingöl İlinde Tesis Edilecek Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımı kapsamında bazı taşınmazlarda acele kamulaştırma yapılacak. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı...

Balıkesir Karesi ve Altıeylül'de acele kamulaştırma kararı!

Balıkesir Karesi ve Altıeylül'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma yapılacak..

Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir Haberi

Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir

Hükümetin torba yasa kapsamında kamulaştırmalarda bedelini daha düşük tutmak amacı ile yaptığı değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; Anayasa Mahkemesi arazi bedelinin tespit edilme aşamasında objektif ölçülerin yüzde 50 ile sınırlandırılmasına neden olan yasayı iptal etti. Mahkeme, objektif değer artışı uygulamasıyla taşınmazın değerinde yüzde 300’lere varan artışlar yaşandığına ifade etti.  

Mahkemenin aldığı karara göre; yüzde 50 sınırı gerçek bedelin tespitini engelliyor. Bu durumda kişilere daha az ödeme yapılmasına neden oluyor. Uygulamada bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu bölgeye mahkeme heyeti ile birlikte gidiyor.  Hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın çeşitli özelliklerini kayıt altına alıyor.  

Kayıt altına alınan taşınmazın tespit edilen özellikleri arasında cinsi, yüz ölçümü, kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlar...