29 / 03 / 2024

Kira kontratlarında damga vergisi ne zaman doğar

Kira kontratlarında damga vergisi ne zaman doğar

Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar? sorusunun cevabı şöyle veriliyor: Sözleşmeyi imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde; sözleşmenin imzalandığı ayı takip eden ayın 23.günü vergi dairesine beyan etmesi zorunluluğu var

Kira anlaşmazlıklarında 129 bin 259 arabulucu başvurusundan 69 bin 239'unda anlaşma sağlandı! 

Kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 129 bin 259'e ulaştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu başvuruların 69 bin 239'unda anlaşma sağlandığını belirtti. İşte Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklaması...

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Yıllık kira geliri 33 bin TL'den daha fazla olan ev sahipleri kira beyannamesi veriyor. Peki mercek altına alınan kira beyanlarında nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına yeni örnek Kağıthane'den geldi. 1 senedir tehdit aldığını ve emekli maaşıyla geçindiğini, kira zammını ödeyemeyeceğini söyleyen yaşlı kadının şikâyetinin ardından, konut sahibi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

Milyonlarca vatandaşı etkileyecek yeni uygulamanın sinyalleri verildi. Hayata geçirilmesi planlanan e-kontrat uygulaması ile kira gelirlerinde kayıtdışılığın önlenmesi amaçlanıyor.

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira fiyatlarında deprem etkisi yaratacak düşüş!

Eylül ayında konut satışları yüzde 15 oranında düşerken, kira fiyatlarında da aylar sonra ilk defa düşüş yaşandı. Peki, fiyatlardaki düşüşün sebebi ne ve düşüş devam edecek mi? Gayrimenkul Uzmanı Alican Aktaş, konuya ilişkin tüm merak edilenleri cevapladı.

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

Adalet Bakanı Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını söyledi. İşte Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklamaları...

Ev sahipleri ve kiracıların gözü yeni kira kararında! İşte tek tek açıklanan o son dakika detayları!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracının gözü yeni kira kararında... İşte tek tek açıklanan o son dakika detayları...

Kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman bitecek? Kira Artış Sınırlaması kalkacak mı?

Fahiş kira zamlarını önlemek için 2022 Haziran ayı itibarıyla hayata geçirilen düzenlemenin ne zaman sona ereceği merak ediliyor. Peki, Kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman bitecek? İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında bu detayları gözden kaçırmayın! Kiraya nasıl zam yapılmalı? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı tartışmaları devam ediyor. Peki kiraya nasıl zam yapılmalı?

O ilde fahiş kira artışı yapan 42 kişi hakkında soruşturma!

Konya'da, 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra konut kira tutarlarında fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilmiş olan 42 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül'de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Gayrimenkul hukuku uzmanları, kira davalarında arabulucu şartının, önemli bir görev üstlleneceğine dikkat çekerek, yeni düzenleme ile davaların çok kısa sürede çözülebileceğine dikkat çekti. 

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar, kiraladıkları konutlar için ev sahibi ile bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede iki tarafında haklarının neler olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Peki “Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?” İşte detaylar!

Kira kontratlarında flaş gelişme! Artık iade edilebilecek

Kiralardaki artış ödenen depozito miktarının da artmasına sebebiyet verdi. Gayrimenkul sahipleri en fazla 3 kira bedeli kadar depozito istiyor. Ancak bazı ev sahipleri daha fazla depozito talep edebiliyor. Bu durumda kiracı için iade hakkı doğmakta. İşte tüm detaylar...

Kira kontratlarında damga vergisi ne zaman doğar Haberi

Kira kontratlarında damga vergisi ne zaman doğar


Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisine tabi tutulur. Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi, kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirerek, yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeme yapması gerekiyor.


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirim yapıp aynı süre içinde ödemesi gerekiyor.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından zincirleme sorumluluğu vardır. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterlidir.


Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit...