28 / 03 / 2024

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

Kira bedeli tespiti nasıl yapılır?

Kira sözleşmesinde, dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kira bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira bedeli tespiti nasıl yapılır? Kirada en fazla ne kadar yıllık zam yapılır?

Borçlar kanunu kira bedeli!

Kiracının ödemeyi üstlendiği kira bedeline ilişkin yasal esaslar 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor...

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı!

Kiracı- mal sahibi arasındaki kira ilişkisine düzenleme getiren Türk Borçlar Kanunu, kiracı aleyhinde yapılan düzenlemelere de yasak getiriyor. İşte kanunda yer alan kiracı aleyhine düzenleme yasağı...

Kira bedeli!

Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kira bedeli hükümlerine göre, taraflar arasında belirlenecek kira bedeli bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçemiyor...

Kira bedeli nasıl belirlenir?

Kira sözleşmelerinde kiracı aleyhine yapılabilen tek değişiklik olan kira bedeli nasıl belirlenir? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kira bedelinin belirlenmesi ile ilgili hükümler...

Kira artışlarında yasal fren! Kiracıları fahiş artıştan koruyacak yeni düzenleme geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme mesajları verdi. Kira artışlarında yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek. İşte ayrıntılar...

Kiralar çıldırdı! Son bir yılda kiralar yüzde 209, iki yılda ise yüzde 425 arttı! Kiralara acilen yasal düzenleme şart!

Kiralar son iki yıldır çıldırmış durumda. Son 2 yılda kiralardaki artış oranı yüzde 425’leri geçerken, aynı oranda geliri artmayan kiracılar ise geçim sıkıntısı çekiyor. Uzmanlar ise tıpkı yurt dışında olduğu gibi kira artış oranlarına yasal bir düzenleme getirilmesini öneriyor.

Bakan Bozdağ açıkladı! Kiralarla ilgili düzenleme çalışması yapılacak mı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte kiracılarla ilgili düzenleme çalışmasının sinyalini veren Bozdağ'ın o açıklamaları...

Hazine arazileri için yeni düzenleme! Kiracılara öncelik, 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı!

TBMM'ye sunulan torba teklif kapsamında, hazine gayrimenkullerinin kiralanmasına ve satışlarına düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda kiracılara öncelik tanınması planlanırken, satışlarda da 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı sunulması öngörülüyor...

Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?

Kentsel Dönüşüm sürecinde devlet, kredi ve kira yardımları uyguluyor. Peki, bu yardımlardan nasıl faydalanır? Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?

Düzenleme ortaklık payına itiraz!

Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi hizmetlere ayrılan paya düzenleme ortaklık payı deniyor. İşte, düzenleme ortaklık payına itiraz!

Antalya Muratpaşa'da Bina Cephe Düzenleme 2. Etap ihalesi yapıldı!

Muratpaşa Belediyesi’nce başlatılan Mevlana Caddesi Bina Cephe Düzenleme 2. etap çalışma ihale yapıldı. Çalışmalar kapsamında, 40 binanın, 58 bin metrekarelik cephesi, Akdeniz renkleri ile boyanacak.

Mersin'de çevre düzenleme çalışmaları başladı!

Mersin Mut'ta Cumhuriyet Meydanı ve tarihi Laal Paşa Camisi çevresinde düzenleme çalışmaları başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanan projenin Mersin Valiliği tarafından kabul edilmesinin ardından çalışmalar başladı.

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

TOKİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu hizmet binası inşaat ihalesi bugün!

TOKİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu hizmet binası inşaatı işi yapım işi ihalesi 2. oturumu 10 Ağustos 2015 tarihinde saat 15.00'de gerçekleşecek.

İznik Sahili Düzenleme projesi onaylandı!

İznik Sahili Düzenleme Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından proje ihalesi tamamlanan ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan projenin önümüzdeki aylarda yapım ihalesinin de gerçekleştirileceği bildirildi.

Akşehir’de cadde düzenleme çalışmaları sürüyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi, Yeni Büyükşehir Yasası ile ilçelerde başlattığı yatırımlar kapsamında Akşehir’de ana cadde düzenleme çalışmasını sürdürüyor.

Denizli'de kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor!

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde başlattığı kavşak düzenleme ve yenileme çalışmaları Albayrak Meydanı ile Vatan Caddesi ve Şehit Er Salih Bitiktaş Caddesi kesişimindeki kavşakta sürüyor.

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı Haberi

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.


Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


Kiracının diğer borçları:

Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu

MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.


Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda...