27 / 04 / 2024

kiracı depozitosunu geri alabilir mi

kiracı depozitosunu geri alabilir mi

Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre, vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak ifade ediliyor. Peki, ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Kiracılar uyanık olun! Evden çıkarken depozitoyu alamayabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan diyaloglar ve sıkıntılar, kira artış anlaşmazlıkları, aidatta yaşanan sorunlar bu konunun gündemdeki yerini sıcak tutmasını sağlıyor. Bir kiracı evi boşaltırken hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz işte merak edilenler.

Yasal artışın üzerinde ödenen kira ev sahibinden geri alınabilir mi?

Kira fiyatlarındaki fahiş artışlar gündemden düşmüyor. Ülke genelinde barınma en büyük problem haline gelirken kiracıların kira fiyatlarıyla mücadelesi devam ediyor. Peki kira artışı ne kadar olmalı? Fazla ödenen kira ev sahibinden geri alınabilir mi?

Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir? İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlara her geçen gün bir yenisi eklenirken, Kiracının evi tutarken ödediği depozitoyu daireyi boşaltırken geri alamaması da en çok dert yanılan konular arasında yer alıyor. Peki ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir?

Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?

Kiracıların ev kiralarken yaptığı depozito ödemesini geri alırken ev sahibinin ise faiz ödemesi yapması neticesinde yasal boyutu merak konusu. İşte merak edilen soru kiracı ev sahibinden depozito faizi alabilir mi?

Ev kiralarken ne Kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

Ev kiralama sürecinde verilen kapora, kiracıların aklını karıştırabilmektedir. Ev kiralarken ne kadar kapora verilir? Kapora geri alınabilir mi? Nelere dikkat etmek gerekir? İşte bütün ayrıntılar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Fazla ödenen kiralar geri alınabilir mi? Şimdi bakın!

Ev sahiplerinin yasal sınırı aşan zamları ve kiracıların bu nedenle zor duruma düşmesi sık sık gündeme geliyor. Peki ev sahipleri kira artışı için kiracılarını zorlayabilir mi? Kiracılar fazla ödenen kira bedellerini geri alabilir mi? İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Yargıtay'dan yeni açıklama geldi, geri alınamayacak

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı etkileyecek olan karar Yargıtay tarafından duyuruldu. İşte detaylar...

Kiracılar dikkat! Depozitonuzu faiziyle geri alabilirsiniz!

Ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiren konulardan biri de depozito sorunu. Kiraların artması kira sözleşmelerindeki depozito miktarının da yükselmesine neden oldu. Depozitoyla ilgili ev sahiplerinin yaptığı hata pahalıya mal olabilir. İşte detaylar...

Depozito ne kadar geri alınır?

Depozito konusuna dair pek çok kiracı evden veya mülkten çıkma esnasında aynı soruyu soruyor. “Depozito ne kadar geri alınır?” sorusu yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen detaylar!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Kiralık ev için masraf yapanlar dikkat! O masrafları geri alabilirsiniz! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugün köşesinde milyonlarca kiracının merak ettiği bir konuyu kaleme aldı. Heper, satılacak eve yapılan masrafların geri alınıp alınamayacağını yazdı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Kiracı depozitosunu ne zaman alır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılardan eve girerken depozito tahsil ediliyor. Peki, kiracı verdiği bu depozitosunu ne zaman ve nasıl alabilir?

International Realtors Group'tan Baltimore'da kira garantili gayrimenkuller!

TÜRK iş ve sanat dünyasından pek çok ünlü isme Miami'de emlak brokerliği yapan International Realtors Group yatırımlarına kiracı ve geri alım garantili konutlar satıyor...

Kiracı peşin ödediği kirayı geri alabilir mi?

Ev sahibine bir yıllık kirayı peşin ödediniz. Kombi bozuk diye evden çıkarsanız, kira parası geri alınabilir mi? Kira kontratını fesih hakkını kullanıp alacak davası açabilirsiniz...

kiracı depozitosunu geri alabilir mi Haberi

kiracı depozitosunu geri alabilir mi

Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence vermesi isteniyor. Kanun hükümlerine göre kiracının güvence vermesi hususunda kiracıdan alınan ücrete depozito deniyor. 


Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, mal sahibi kiracısından istediği oranda depozito talep edemiyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor. 


Bu depozito bedeli de kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. Peki, ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?


Kiracının depozito hakkı

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf...