23 / 04 / 2024

kiracının satılan evi gösterme göstermeme hakkı

kiracının satılan evi gösterme göstermeme hakkı

İmzalanan kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibinin tasarruf hakkını etkilemiyor. Taşınmaz mal sahibi, isterse kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki satış sürecinde kiracı evi göstermek zorunda mı?

Kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?

Ev sahibinin, evin içinde kiracısı varken evini satılığa çıkarma gibi bir hakkı bulunuyor. Kiracı içindeyken bu konutu almak isteyenler ise, evi görme talebinde bulunuyor. Bu noktada kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?

Kiracılar dikkat! Resmen açıklandı: Oturduğu evi satılan kiracıların kira sözleşmesi sona erer mi?

Son günlerde en merak edilen konulardan biri, oturduğu evi satılan kiracının tahliye edilip edilemeyeceği oldu. Gayrimenkul uzmanı Murat Gültekin, X sosyal medya hesabından önemli bir açıklama yaptı. İşte o açıklama ve gelen yorumlar... 

Arabasını satmayı düşünenler dikkat! En hızlı satılan ikinci el otomobil markası belli oldu!

Arabasını satmayı düşünenler en hızlı satılan otomobil markalarını merak ediyor.  Türkiye’de ikinci eli en hızlı satılan otomobil markası belli oldu. Peki En hızlı satılan ikinci el otomobil markası hangisi?

Kiracını Tanı Formu geliyor! EVSİAD açıkladı: Bu iki formu doldurmayan kiracıya ev yok!

EVSİAD'ın X sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımla 'Kiracını Tanı Formu'na dikkat çekildi. Peki Kiracını Tanı Formu nedir? İşte ev sahiplerinin yeni yöntemi...

İtalyan gazeteciden çarpıcı açıklama! Dünya'da parayla satılan vatandaşlığın yarısından fazlası Türkiye'de!

Yabancılara en az 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alarak verilen Türk vatandaşlığı dünya basınına da yansıdı. İtalyan gazeteci ve sosyolog Marco D'Eramo Dünya'da parayla satılan vatandaşlığın yarısından fazlasını Türkiye'nin yaptığını açıkladı.

Yargıtay'dan emsal karar! Boş kağıda atılan imza ile kiracının tahliyesini hukuka uygun buldu!

Milyonlarca kirayı ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracının "tahliye taahhütnamesi" için boş kağıda atmış olduğu imzaya dayanarak tahliyesinin talep edilmesine ilişkin kararı onadı.

Dışişleri Bakanlığı’na bina yapılması için ayrılan arsanın satışına karar verildi!

Dışişleri Bakanlığı’na bina inşa edilmesi için ayrılan Ankara’nın rantı en fazla yerlerinden Çankaya’daki 132 bin metrekarelik arsanın satışına karar verildi.

Ev sahipleri aman dikkat! Kiracınız aidatı ödemiyorsa evinizden olabilirsiniz... 

Kiracının ödemediği aidatlar ile diğer borçlar sebebiyle ortak yaşamın finanse edilmesi çekilemez bir duruma geldiyse, mülk sahibinin evi elinden gidebilir....

Vestel garantisiyle satılan Vestfrost VF CF 5201 S no-frost buzdolabının fiyatı açıklandı!

Evlerin olmazsa olmaz beyaz eşyaları arasında yer alan buzdolabı konusunda her geçen gün bir üretici firma, yeni bir adım atıyor. Son olarak, Vestfrost da Vestel garantisiyle satılan yeni bir no-frost buzdolabını satışa çıkardı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

İstanbul'da yaşanan bir ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı, 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularını gündeme getirdi. İşte hem ev sahiplerini hem kiracıları ilgilendiren o soruların yanıtları...

İnternette satılan sahte zeytinyağlarına dikkat! Fiyatının düşük olmasına kanmayın!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, online alışveriş sitelerinde satılan bazı zeytinyağlarının fiyatlarının düşük olmasının akıllara taklit ve tağşişi getirdiğini söyledi. Bayraktar, "Vatandaşlar yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır" dedi.

2023’ün ilk 6 ayında en çok satılan akıllı telefonlar açıklandı: Zirve şaşırtmadı

2023'ün ilk altı ayında en çok satılan akıllı telefonların listesini Omdia yayımladığı raporuyla duyurdu. Zirvedeki isim şaşırtmadı! İşte detaylar...

2023’ün en çok satılan otomobili o oldu; 267 bin adetten fazla satış yaptı

2023 yılının ilk çeyreğinin satış rakamları açıklandı ve en çok satılan otomobil belli oldu. En çok satılan aracın bir elektrikli otomobil olması dikkatlerden kaçmadı. İşte detaylar...

Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?

Kiracılar ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Özellikle kiracılar kendi haklarını bilhassa bilmek istiyorlar. Peki “Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?” İşte merak edilenler!

kiracının satılan evi gösterme göstermeme hakkı Haberi

kiracının satılan evi gösterme göstermeme hakkı

Kiracı evi göstermek zorunda mı?

Bir taşınmazın kiralanması ile ortaya çıkan kira ilişkisinin hukuki boyutu, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Kanun gereğince kira sözleşmesi ile; taşınmaz mal sahibi malını kiracısına bırakırken kiracı da belirlenen kira bedelini ödemek ile yükümlü oluyor. 


Ancak imzalanan bu kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibinin tasarruf hakkını etkilemiyor. Taşınmaz mal sahibi, isterse kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki satış sürecinde kiracı evi göstermek zorunda mı?


Kiracı satılığa çıkaran evi, müsait olunan zaman dilimleri içerisinde göstermek ile mükellef oluyor. Konu ile ilgili dava örneği aşağıda yer alıyor:


T.C.

YARGITAY

13. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/3892

K. 2005/9620

T. 6.6.2005


• SATILMAK İSTENEN DAİREYİ KİRACININ MÜŞTERİLERE GÖSTERMEMESİ ( Kiracı Kiralananı Satın Almak ya da Kendisi Çıktıktan Sonra Kiralamak İsteyenlerin Görmesine ve Gezmesine İzin Vermekle Yükümlü Olduğu )


• KİRALANIN GÖRÜLÜP GEZİLMESİ ( Kiracı...