20 / 04 / 2024

Konutta DASK oranı

Konutta DASK oranı

Sigorta sektörü Türkiye'de genişlemeye devam ediyor. Ancak ülkede konut sigortalama oranları yükselsede rakamlar hala yetersiz kalıyor.

Dört konuttan üçünün sigortası yok!

Konut sigortalatma ve DASK oranları artış gösteriyor. Ancak hala iki evden birinin DASK'ı bulunmuyor ve dört evden üçünün konut sigortası yok.

DASK’lı konut sayısı yüzde 43'ten yüzde 58'e çıktı!

2024 yılına girerken 2023 yılının ilk 10 aylık resmi verilerine göre DASK’ta sigortalılık oranında iyi bir yükselme olduğu belirtildi. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre DASK’lı konut sayısı yüzde 2022 yılında yüzde 43 iken söz konusu bu oran 2023 yılında yüzde 58'e çıktı.

Konutta yıllık getirisi en yüksek ilçeler peş peşe sıralandı! Şampiyon Ankara'dan!

Endeksa, konutta yıllık getiri oranı en fazla olan ilçeleri peş peşe sıraladı. Araştırmada Türkiye’nin en kalabalık il ve ilçeleri mercek altına alındı. Konutta en yüksek getiri ise Ankara'dan oldu. 

TÜİK ve Merkez Bankası açıkladı! Konutta balon sönüyor mu?

TÜİK konut satışlarını, Merkez Bankası konut fiyat artışlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 2023 Ocak-Ekim aylarında, 2022’nin aynı dönemine göre, konut satışları yüzde 14,3, ipotekli konut satışları yüzde 31,2 oranında azaldı. Peki, konutta balon sönüyor mü? İşte detaylar...

DASK'ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

17  Ağustos’un 24. yıl dönümünde, Zorunlu Deprem Sigortası’na dikkat çekildi. Yapılan açıklamada Marmara Bölgesi'nin yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla zirvede olduğu belirtildi. 

Konutta yüksek fiyat balonu patlıyor mu? Daire satışları mart ayında yüzde 23 oranında geriledi!

TÜİK verilerine göre konut satışları mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.8 oranında düşerek 80 bin 214 adet olarak gerçekleşti. 3 aylık dönemde ise sadece 225 bin konut satılabildi.

DASK yaptıracaklar aman bu detaylara dikkat! DASK yaptırma oranında artış oldu mu?

DASK son dönemde gündeme olan konulardan biri. DASK yaptıracak vatandaşlar için bazı bilgiler paylaşıldı. İşte detaylar!

Zorunlu deprem sigortası ve DASK hangi zararları karşılar? Kalem kalem açıklandı! 

Depremin odağındaki 10 şehirde Zorunlu Deprem Sigortası oranı ortalama yüzde 49 seviyesinde. Peki zorunlu deprem sigortası ve DASK hangi zararları karşılar? Kalem kalem açıklandı!

Ev sahipliği oranı düşüyor mu? Konutta mülkiyet durumu 2021'de ne oldu?

Ev fiyatları hızla yükselirken, konut sahipliği oranındaki gerileme de sürüyor. 2014 yılında yüzde 61,1 olan konut sahipliği, 2021 yılında yüzde 57,5'e kadar düştü...

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde konutta KDV indirimini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Konut KDV oranında kafalar biraz karıştı' başlıklı yazısı...

Konutta KDV müjdesi! Konutta KDV oranı kaç oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında halka seslendi. Yeni KDV düzenlemesi içinde konut ve inşaat sektörü de yer aldı. Peki, konutta KDV oranı kaç oldu?

Türkiye'de en yüksek DASK oranı hangi ilde?

Türkiye'de deprem meydana gelen şehirlerde deprem sigortası bilincinin daha yüksek olduğu belirlendi. Ülkedeki 17,6 milyon konuttan 10,3 milyonunun sigortalı olduğu tespit edilirken, en yüksek sigortalı şehir yüzde 97 ile Bolu oldu.

Türkiye'de DASK'lılık oranı yüzde 58'e ulaştı!

17 Ağustos depremi yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan Doğal Afet Sigortaları Kurumu Koordinatörü Erdal Turgut Türkiye'de DASK oranının yüzde 58'e ulaştığını açıkladı. 

DASK ile 11,5 milyar lira toplandı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) ilişkin de bilgi veren Kurum, DASK oranının yaklaşık yüzde 58 olduğunu belirtti.

Konutta DASK oranı Haberi

Konutta DASK oranı

Sigorta sektörü Türkiye'de büyümeye devam ediyor. Ancak ülkede konut sigortalama oranları yükselsede rakamlar hala yetersiz görünüyor. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, işte rakamlarla sigorta sektörü:

1) İstanbul Havalimanı, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi köprüleri gibi projelerin arkasında sigorta teminatı var. Türkiye GSYH'sinin 35 katı 107.2 trilyon TL, teminat verilmiş durumda.

2) Türkiye'de konutların yarısının DASK yok. Her dört evden üçünün konut sigortası yok. 2017 sonu verilerine göre, Türkiye'de kişi başına düşen sigorta prim üretimi 150 dolar seviyelerinde.

3) Sektörde 2018'de 38 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım gerçekleşti. Böylece son 15 yılda sektöre yapılan doğrudan yabancı yatırımın toplamı 7.9 milyar doları buldu. 2018 sonu itibariyle yabancıların hisse senedi yatırımları 245 milyon dolara ulaştı.

Dört konuttan üçünün sigortası...