20 / 04 / 2024

Köy Yerleşme Planı nedir

Köy Yerleşme Planı nedir

Köy yerleşme alanının tespiti için ilgili ilçe kaymakamının mütalaasını da dikkate alarak vali, köy yerleşme alanını tespit ve planını hazırlamak üzere komisyon görevlendiriyor. Peki, köy yerleşim planı nedir? Nasıl yapılır?

Köy yerleşme alanı nasıl tespit edilir?

Köy yerleşme alanı ile ilgili yasal esaslar, Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre, köy yerleşme alanı nasıl tespit edilir? İşte köy yerleşme alanının tesbiti...

Üsküdar ve Kadıköy planları 1940'ta hazırlanmış!

1940 yılında, Üsküdar ile Kadıköy nazım planı hazırlanmış. Bu plana göre Kadıköy'den Moda'ya; Kadıköy'den Üsküdar İskelesi'ne kadar sahilde bir yol planı hazırlanmış.

Amasya'daki köy mezarlığı OSB için tahsis edilmişti! Halkın ayaklanması ile imar planı iptal edildi!

OSB projesine geçen yıl karar verilmişti.  Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) projesinde köy mezarlığı imar planını kapsamında alınması ile köy halkı ayaklandı ve imar planı iptal edildi.

Kadıköy İkbaliye parselasyon planı askıya çıkarıldı!

Kadıköy İlçesi, İkbaliye Mahallesi, 1342 ada, 48 parseli kapsayan düzenleme sahasında 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesine göre yapılan imar uygulaması sonucunda düzenlenen Parselasyon Planı askıya çıkarıldı.

Berrak Tüzünataç ve Berk Suyabatmaz'ın ABD'ye yerleşme planı ertelendi!

Bir dönem ABD’de kalan Berk Suyabatmaz’ın oraya yerleşme konusunda sevgilisi BerrakTüzünataç’a teklifte bulunduğu iddia edilmişti. Çift, salgın nedeniyle planlarını rafa kaldırdı.

Kıyılarda millet bahçeleri yapılabilecek!

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa bugünkü 31045 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, kıyılarda imar planı kararıyla da millet bahçeleri oluşturulabilecek.

Çatalca Yalıköy Mahallesi'nin plan tadilatı askıya çıkarıldı!

Çatalca İlçesi, Yalıköy Bölgesine ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli 14 Eylül 2018 tasdik tarihli plan tadilatı bugün askıya çıkarıldı. 

Silivri Alipaşa Köyü Mevkii imar planı değişikliği askıda!

Silivri İlçesi, Alipaşa Köyü Mevkiinde işletilen Silivri Yer Altı Doğal Gaz İletim/Dağıtım Tesislerine İlişkin hazırlanan imar planı değişikliği askıya çıkarıldı..

Büyükçekmece Merkez ve Batıköy Mahalleleri imar planı askıda!

Büyükçekmece İlçesi, Mimarsinan Merkez ve Batıköy Mahalleleri'ndeki nazı parsellere ilişkin imar planı değişikliği askıya çıkarıldı..

Kadıköy Kozyatağı imar planı değişikliği askıda!

İBB tarafından Kadıköy Kozyatağı imar planı değişikliği askıya çıkarıldı. Plan, 17 Aralık'ta mesai bitiminde askıdan indirilecek..

Kadıköy Ayrılıkçeşme İSPARK Otoparkı imar planı askıda!

Kadıköy Ayrılıkçeşme İSPARK Açık Otoparkı'nın 7 bin 884 metrekare alanını kapsayan 1421 ada, 3 parsele ilişkin Ticaret Alanı amaçlı imar planı değişikliği askıya çıkarıldı...

Kadıköy Caddebostan imar planı değişikliği askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Göztepe Mahallesi'nde Caddebostan Sahili'nde yer alan2986 Ada 95 parsele ilişkin imar planı değişikliği askıya çıkarıldı...

Uplife Kadıköy Evleri ödeme planı!

Toplam 650 konut ve 25 mağazadan meydana gelen Uplife Kadıköy projesinde konut fiyatları 525 bin TL'den başlıyor. İşte Uplife Kadıköy Evleri ödeme planı...

Bözüyük Akpınar Köyü'nde tapular dağıtıldı!

Bözüyük Belediyesi İmar Müdürlüğü Akpınar Köyü'nde imar plan değişikliği ve imar uygulamasının tamamlanmasının ardından tapular hak sahiplerine verdi.

Köy Yerleşme Planı nedir Haberi

Köy Yerleşme Planı nedir

Köy yerleşim planı nedir?

Köy yerleşme alanının tespiti için ilgili ilçe kaymakamının mütalaasını da dikkate alarak muhtarın talebini uygun görmesi veya doğrudan doğruya kendi kararına dayanarak; vali, köy yerleşme alanını tespit ve planını hazırlamak üzere komisyon görevlendiriyor.


Komisyon öncelikle o köye ait harita, sosyal ve ekonomik durum gösteren dokuman ve gerekli diğer bilgileri derledikten sonra merkezde bir ön değerlendirme yapar. Müteakiben mahalline giderek, köyün istikbaldeki gelişme durumu da dikkate alınarak; ihtiyaç duyulan konut parsel sayısını, parsel büyüklüklerini, gerekli bulmuyorsa sosyal tesisler ve diğer genel ihtiyaçlar için tefrik edilecek arazi miktarını hesaplayarak, sonuç olarak köy yerleşme alanının ne genişlikte olacağına karar verir. 


Mevcut köy yerleşik alanı ile bütünlük teşkil edecek şekilde ve mümkün mertebe mera niteliğini kaybetmiş arazilerle verimi düşük ya da tarım...