29 / 03 / 2024

Matbahı Amire

Matbahı Amire

Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı'nın birçok bölümü gibi restorasyonu tamamlanan Matbah-ı Amire yani Saray Mutfağı da yeniden ziyarete açıldı...

Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı en büyük saray! Manisa Sarayı'nın tek yapısı olan Fatih Kulesi müze oldu!

Osmanlı döneminde Saray-ı Amire olarak bilinen ve Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı 'en büyük saray' olarak bilinen Manisa Sarayı'nın bugüne kadar gelen tek yapısı olan Fatih Kulesi, müzeye dönüştüldü.

Mimar Sinan'ın sergisi Tophana'de açıldı!

UNESCO, Dünya Miras Komitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mimar Sinan Vakfı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Kiptaş'ın işbirliğinde Tophane-i Amire'de düzenlenen Mimar Sinan sergisi açıldı.

Giritligil Otel Kompleksi açıldı!

Manisa'da Giritligil ailesinin üç kompleksten oluşan turistik tesisleri ve butik oteli, hizmete açıldı. Otelin altında çıkan Saray-i Amire'ye ait Osmanlı sarayı kalıntıları, özel bir yöntemle korunarak butik otelin altında teşhir edilmeye başlandı

1939 yılında İnönü Stadyumu 700.000 liraya mal olacak!

1939 yılında Vali Lütfi Kırdar döneminde Dolmabahçe Gazhanesi'nin ve Istabl-ı Amire binalarının bulunduğu yere yapılacak olan, bugün Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kulladığı, İnönü Stadyumu 700 bin liraya mal olacakmış.

1939 yılında İnönü Stadyumu için ayrılan saha dar geliyor!

1939 yılında İstanbul Belediyesi'nin Dolmabahçe'de Istabl-ı Amire binalarının bulunduğu yerde yapmayı düşündüğü stadyuma ayrılan saha dar geliyormuş. Gazhaneden bir miktar arazinin stad için alınması gündeme gelmiş.

1939 yılında Dolmabahçe'de stad inşasına başlanacak!

1939 yılında İstanbul Valisi olan Lütfi Kırdar, Dolmabahçe'de saray ahırının (Establ-i Amire) bulunduğu binalar üzerinde bir stad inşa etmek için uluslararası müsabaka açmaya karar vermiş.

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri sergisi 31 Mayıs'a kadar sürecek!

Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı sergi olan ‘Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri’ sergisi, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi açıldı!

Mimarlık tarihinin en önemli simgesi Mimar Sinan'ın, ölümünün 427. yılına özel hazırlanan "Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi", Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi 8 Nisan'da!

Mimarlık tarihimizin en önemli simgesi olan Mimar Sinan, ölümünün 427. yılında Tophane-i Amire KSM’de düzenlenecek olan Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi ile anılıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi yenileniyor!

İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyaca ünlü müze mimarı Boris Micka tarafından yeniden tasarlandı. Ne yapılacağına yıllardır karar verilemeyen Darphane-i Amire binaları da müzeye dahil edildi...

Edirne Sarayı'ndaki mutfak müzeye dönüştürülecek!

Edirne Sarayı'ndaki restorasyonu tamamlanan saray mutfağı (Matbah-ı amire) müze haline getirilecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Sarayı'nın TBMM'nin katkılarıyla ayağa kaldırıldığını söyledi.

Topkapı'da Saray Mutfağı ziyarete açıldı!

Osmanlı İmparatorluğu tarafından 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı ’ nda restorasyonu tamamlanan Saray Mutfağı ( Matbah- ı Amire ) ziyarete açıldı...

Topkapı Sarayı'nın mutfağı ziyarete açıldı!

Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı'nın birçok bölümü gibi restorasyonu tamamlanan Matbah-ı Amire yani Saray Mutfağı da yeniden ziyarete açıldı...

Matbahı Amire Haberi

Matbahı Amire

Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı'nın birçok bölümü gibi restorasyonu tamamlanan Matbah-ı Amire yani Saray Mutfağı da yeniden ziyarete açıldı. Sarayda toplamda 50 proje tamamlanarak, 65 milyon liralık bir ödenek kullanıldı.


Matbah-ı Amire’nin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptı. Açılış töreninde yaptığı konuşmada, Topkapı Sarayı’nın çok önemli bir mekan olduğunun altını çizen Bakan Ömer Çelik, şunları söyledi:


“Ben bu mekana çok önem veriyorum, her santimetrekaresiyle ilgileniyorum. O sebeple bu mekanda olan her gelişmeye, her açılışa, her yeniliğe bizzat katılıyorum. Çünkü medeniyetimizin kodlarının barındığı bir mekan. 


Binlerce yıllık geçmişe sahip bir şehirdeyiz. Roma ve Osmanlı gibi tarihe damga vurmuş iki büyük imparatorluğun ve medeniyetin mirasçısıyız. 1500 yıl boyunca hükümranlık başkenti olmuş bir medeniyetler merkezi, 400 yıl...