19 / 04 / 2024

1939 yılında Dolmabahçe'de stad inşasına başlanacak!

1939 yılında Dolmabahçe'de stad inşasına başlanacak!

1939 yılında İstanbul Valisi olan Lütfi Kırdar, Dolmabahçe'de saray ahırının (Establ-i Amire) bulunduğu binalar üzerinde bir stad inşa etmek için uluslararası müsabaka açmaya karar vermiş.



1939 yılında Dolmabahçe de stad inşasına başlanacak!


Dolmabahçe Stadı


Belediyeler Bankası'ndan alınacak paranın bir kısmı buraya sarf edilecek


    İstanbul'un imarına başlandığı şu sırada Vali ve Belediye Reisi B. Lütfi Kırdar, şehrin ihtiyaçları arasında hem müstacel ve mühim olanları derhal tahakkuk ettirmek, aynı zamanda şehre gelir temin edecek işleri bir an evvel başarmak fikrindedir. Stadyum, İstanbul için daimi bir gelir kaynağı olduğundan B. Lütfi Kırdar, Dolmabahçe Stadyumu inşasına bir an evvel başlamak arzusundadır. 

    Stadyumun yapılacağı Dolmabahçe'deki Establ-i Amire binasının Belediye'ye terki hakkındaki Heyeti Vekile kararının bugünlerde tebliğine intizar edilmektedir. Karar gelir gelmez bina derhal Maliye'den Belediye'ye devir ve teslim edilecektir. 

    Belediyeler Bankası'ndan istikraz edilecek beş milyon liralık tahsisatın bir kısmı Dolmabahçe Stadı'nın inşasına sarf edilecektir. 

    Vali, Dolmabahçe'de en modern bir stad inşa etmek istediğinden beynelmilel bir müsabaka açmaya karar vermiştir. Bu müsabakaya Türk mimarları da iştirak etmek istediklerini Mimarlar Birliği vasıtasıyla Belediye'ye bildirmişlerdir. 

    B. Prost planına göre Dolmabahçe Stadyumu, Establ-i Amire binasının bulunduğu sahadan başka Dolmabahçe Gazhanesi'nden bir kısmı üzerinde de inşa edileceğinden Belediye, Dolmabahçe Havagazı Şirketi'yle de temas edecek ve gazhane sahasından terk edilecek kısmın terkini temin edecektir. Bütün bu işlerin kısa bir zamanda intaç edilerek stadyum inşasına bir an evvel başlanmasının temini düşünülmektedir.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraya satılıyormuş.)


Akşam 5 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön