16 / 04 / 2024

1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor!

1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor!

1939 yılında Belediye, Dolmabahçe Gazhanesi'ni Haliç'e nakletmeyi düşünmüş. Bölgedeki imar hareketleriyle şehrin içinde kalan Gazhane'yi Dolmabahçe'den kaldırmayı düşünen Belediye, nakil masrafının temini için de bir yol arıyormuş.



1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi nin Haliç e nakli düşünülüyor!


Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor


Yalnız nakil masrafının temini için bir yol aranmaktadır


Belediye son zamanlarda Dolmabahçe Havagazı Fabrikası'nın vaziyetiyle ciddi surette meşgul olmaya başlamıştır. Gazhane'nin mevki bir kaç noktadan, şehrin bugünkü vazi-


1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi nin Haliç e nakli düşünülüyor!


Dolmabahçe gazhanesi


yetiyle mütenasip görülmemektedir. Evvela, gazhane, neşrettiği dumanla, yakınlarına kadar gelen apartmanlarda oturanların izaç etmekte, bütün bir semtin havasını bozmaktadır. Saniyen Vali Konağı'ndan denize kadar uzanan yeşil sahanın önünü kapamaktadır. Diğer taraftan yapılacak yeni stadyumun tamam yanı başında gazhane bulunması bir çok noktalardan mahzurlu görülmektedir. 

    Şehircilik mütehassısı B.Prost, şehrin güzelliğini bozan gazhanenin buradan kaldırılması mütalaasında bulunmuştu. Henüz kati bir karar verilmemekle beraber gazhanenin Haliç'e nakledilmesi muhtemeldir. 

    Silahtarağa Elektrik Fabrikası yahut Sütlüce civarında bir yer bulunması muhtemeldir. 

    Ancak yapılan hesaplara göre gazhanenin Dolmabahçe'den Haliç'in münasip bir yerine nakli için bir milyon liraya ihtiyaç vardır. Bu mali fedakarlığı kim yapacaktır?

    Eski Şehremini Operatör General Cemil Topuzlu, geçende bir muharririmizle yaptığı mülakatta kendi şehreminliği zamanında gazhane şirkete satılırken, burasının şehir haricinde münasip bir yere parasız olarak nakledileceğine dair satış mukavelesine bir madde koydurduğunu söylemiştir. Halbuki bilahare mukavelede yapılan tadilat ile Belediye menfaatine çok uygun olan bu kayıt kaldırılmış ve ne hikmetse şirket bu mecburiyetten kurtarılmıştır. 

    Bu takdirde şirkete nakil masrafı yükletmek için Belediyenin elinde bir müeyyide yoktur. Ancak, Belediye gazetemizde çıkan Profesör Cemil Topuzlu'nun sözlerini nazarı dikkate alarak bu meseleyi tetkik etmeye karar vermiştir. Ne gibi tesirle veya mecburiyetlerle Belediye lehinde olan bu kaydın kaldırıldığını araştırılacaktır. Bu mesele tetkik edildikten sonra Belediye bu husustaki kati hattı hareketini tespit edecektir.

    Herhalde Belediye Gazhane'yi uzun müddet burada bırakmak fikrinde değildir.


Akşam 17 Temmuz 1939 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön