26 / 04 / 2024

Mortgage piyasası konut alımı

Mortgage piyasası konut alımı

Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, Türkiye’de kişi başı milli gelirin yükselmesiyle ve mortgage piyasasının devreye girmesiyle birlikte Türkiye’de konut alan kitlenin 1 milyonu aştığı söyledi.

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

ABD Merkez Bankasının (Fed) bir önceki sene para politikasını agresif bir biçimde sıkılaştırmaya başlaması sonrasında yükselen konut kredisi (mortgage) faiz oranları ile düşük konut arzı, 2023 yılında durgun konut piyasasına sebep oldu.

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

Birleşik Krallık'ta konut piyasasında yaşanan gerileme, mortgage oranlarındaki düşüşün talebi desteklemesinin bir sonucu olarak geçtiğimiz ay hafifleme işaretleri göstermişti. İşte konu ile ilgili detaylar...

ABD'de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

ABD'de düşük konut stoku, artmaya devam eden mortgage (konut kredisi) faiz oranları ve yükselen konut fiyatları konut piyasası üzerinde adeta bir baskı oluşturuyor.

ABD konut piyasasında tehlike çanları çalıyor: Faizlerde son 35 yılın en hızlı artışı yaşandı! 

ABD’de mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, enflasyondaki artış ve Fed'in faiz artırımına gitmesiyle 2008 krizi seviyesine ulaştı. ABD'de konut piyasası krizi büyüyor mu? İşte ayrıntılar...

İstanbul konut piyasası Mayıs 2021'de ne oldu? 

Mintlab tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İstanbul Konut Piyasası Değerlendirme Raporu Mayıs ayı raporu yayınlandı. 

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibindencom işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi açıklandı. Yayınlanan rapora göre Ocak'ta konut piyasasındaki toparlanma hız kesti.

ABD'de konut piyasası endeksi Aralık ayında beklentinin altına indi!

ABD'de konut piyasası endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre 4 puan azalışla 86 değerine düşerek piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. 

ABD'de konut piyasası endeksi Kasım ayında rekor kırdı!

ABD'de konut piyasası endeksi, Kasım ayında rekor tazeleyerek bir önceki aya göre 5 puan artışla 90 değerine çıktı. 

ABD'de konut piyasası endeksi Ekim'de rekor kırdı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde konut piyasası endeksi Ekim ayında önceki aya oranla 2 puan artarak 85 değerine çıktı ve tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. 

İkinci el konut piyasasında yeni dönem başlıyor!

İkinci el taşıt satışından sonra konut piyasasında da yeni dönem başlayacak. Yapılacak değişikliklerle emlak piyasasında suni fiyat artışları da önlenecek...

ABD'de konut piyasası endeksi eylülde rekor seviyeye yükseldi!

ABD'de konut piyasası endeksi eylülde rekor seviyeye yükseldi. Açıklanan verilere göre; ABD'de konut piyasası endeksi, eylülde bir önceki aya göre 5 puan artarak 83 değerine çıktı.

ABD'de konut piyasası endeksi ağustosta 6 puan yükseldi!

ABD'de konut piyasası endeksi, ağustosta bir önceki aya oranla 6 puan yükselerek 78 değerine ulaştı.

Gayrimenkul piyasası hareketlendi! Fiyatlar arttı!

Gayrimenkul piyasası konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesiyle hareketlendi. Gayrimenkul yatırımcılarına göre önümüzdeki dönemde piyasa canlanacak. 2021'de talep ve maliyetlerin artmasıyla konut satış fiyatları yükselecek.

Mortgage piyasası konut alımı Haberi

Mortgage piyasası konut alımı

İstanbul’daki evlerin çoğunun kişi başına milli gelirin yıllık 1500 dolar olduğu dönemlerde yapıldığını aktaran Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, “Şu anda bu gelir 10 bin dolarlara çıktı. Dolayısıyla insanların standardı değişince herkes daha farklı bir ev isteği içine giriyor. Güvenlik ve deprem gibi unsurlar önemli hale geldi” diye konuştu.


Gelirin yükselmesiyle birlikte alıcı kitlesinin de büyüdüğünü söyleyen Hatipoğlu, “2000 yılına kadar 10 bin kişilik bir müşteri kitlesi vardı. Bu kişilerde belli projelerden ev alırdı. İnsanlar ancak hayatı boyunca çalışıp emekli ikramiyesi alıp, emekli ikramiyesiyle ev alırlardı” dedi. Ancak sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesinin kredi ile ev almanın önünü açtığını aktaran Hatipoğlu, bunun da mortgage sisteminin hayata geçirilmesini sağladığını söyledi. Böylece alıcı kitlesinin 10 binden 1 milyona çıktığını kaydetti.


Türkiye gayrimenkulün...