26 / 04 / 2024

IMF’den konut piyasası için uyarı!

IMF’den konut piyasası için uyarı!

Uluslararası Para Fonu (IMF) hafta içi yayınlanan bir raporunda hisse senedi ve konut piyasası için satışın büyük risk oluşturduğunu dile getirdi. 



IMF, ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının salgın esnasında sağladıkları desteği geri çekmesi sebebiyle küresel hisse senedi fiyatlarında ve konut değerlerinde ani ve keskin düşüş riski olduğunu dile getirdi. Sözcü'de yer alan habere göre; IMF bu hafta içi açıkladığı altı aylık Finansal İstikrar Raporu’nda para politikasının ekonomik toparlanmayı zorlayabilecek durumlara neden olduğunu dile getirdi. 

Raporda konut fiyatlarına yönelik uyarı yapıldı. Konut fiyatlarına yönelik aşağı yönlü risklerin önemli göründüğü belirtilirken “En kötü senaryoda, önümüzdeki üç yıl içinde konut fiyatlarındaki düşüşün gelişmiş ekonomilerde yaklaşık yüzde 14 ve gelişmekte olan piyasalarda yüzde 22 olacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verildi.

KRİPTO PARA ANALİZİ

IMF ek olarak raporunda kripto paralara yönelik analizlere de verdi. Raporda, “Kripto varlık piyasası 2 trilyon doları aşmış olsa da, küresel hisse senedi ve tahvil piyasalarıyla karşılaştırıldığında hala küçük ve dünya finansal sisteminin genel istikrarı için henüz bir risk oluşturmuyor” denildi. Bu piyasadaki risklerin altını çizen kurum, sabit coinler için düzenleme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

IMF, zengin ülkelerde veraset ve emlak vergisini artıracak!


Geri Dön