29 / 03 / 2024

ortaklara risturn dağıtılması

ortaklara risturn dağıtılması

"Risturn" terimi karşımıza kooperatifçilik ilkeleri ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kooperatifte risturn nedir? Kooperatifte risturn ne anlama geliyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Temettü nedir? Dağıtılması zorunlu mudur?

Borsaya yeni giren yatırımcıların merak ettiği temettü aslında şirketlerin elde ettikleri karın yatırımcıya ya da hissedarlara dağıtılması anlamına geliyor. Peki dağıtılması zorunlu mu? İşte yanıtı...

Vakıf GYO 40 milyon TL'lik bedelsiz hisse senedi dağıtımı için SPK'ya başvurdu!

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 40 milyon TL temettünün bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına ilişkin olarak 9 Nisan 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kuruluna başvuruda bulunuldu.

Alarko GYO 2020 yılı için kar payı dağıtacak mı?

Alarko GYO, yıl içinde yapılan 1 milyon 125 bin TL tutarındaki bağışlar eklenmiş 326 milyon 460 bin 114 TL net dağıtılabilir dönem kârından, 50 milyon 232 bin TL'lik kısmının ortaklara kar payı olarak nakden dağıtılmasına karar verdi. 

Vakıf GYO'dan 40 milyon TL'lik kar payı dağıtımı!

Vakıf GYO'nun dönem kârının yüzde 34.5224'ü oranına tekabül eden, safi karın 40 milyon TL'lik kısmının bedelsiz hisse senedi şeklinde dağıtılmasına karar verildi. 

Akmerkez GYO kar payı dağıtımının ikinci taksitini 6 Ocak'ta ödeyecek!

Akmerkez GYO'nun kar dağıtım kısıtlamasına ilişkin sürenin üç ay daha uzatılması nedeniyle 2020 yılı sonuna kadar dağıtılamamış olup; kar payı dağıtımının, 17 milyon 514 bin TL tutarındaki ikinci taksitinin 6 Ocak 2021 tarihinde ödenmesine karar verildi. 

Kar dağıtımı nasıl sınırlanmalı?

COVID-19 salgınının etkisinin azaltılması için finansal alanda birçok tedbir uygulanıyor. Düzenleme ile amaçlanan işletmelerin özkaynak yapılarının korunması ise pay sahiplerinin farklı yollarla kar dağıtım yasağını aşarak düzenlemeyi etkisiz hale getirmeleri amaçlanıyor.

Alarko GYO 2019 yılı karından pay dağıtacak!

Alarko GYO yıl içinde yapılan 475 bin TL tutarındaki bağışlar eklenmiş 384 milyon 150 bin 289 TL net dağıtılabilir dönem kârından, 40 milyon 572 bin TL'lik kısmının ortaklara kâr payı olarak nakden dağıtılması teklifini genel kurulda görüşecek...

Birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kara katılarak dağıtılması kabul edildi!

TCMB Olağanüstü Genel Kurulunda, Merkez Bankasının, son yıl karından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kara katılarak dağıtılması kabul edildi.

Halk GYO bedelsiz payların dağıtım tarihi 20 Haziran'da!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 2018 yılı kar payından yapılacak bedelsiz sermaye artırımı çerçevesinde, ortaklara verilecek bedelsiz payların dağıtımına 20 Haziran'da başlanacak...

Servet GYO kar dağıtımı yapacak mı?

Servet GYO Yönetim Kurulu 31 Aralık 2018 tarihli mali tablolarına göre oluşan karın dağıtılmayarak Şirket bünyesinde bırakılmasının Genel Kurul' a teklif edilmesine karar verdi.

Peker GYO kar dağıtımı yapmayacak!

Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2017 yılında oluşan karının dağıtılmayarak şirket bünyesinde bırakılmasına karar verdi...

Peker GYO kar dağıtımı yapacak mı?

Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2017 yılında oluşan karının dağıtılmayarak şirket bünyesinde bırakılması kararını olağan genel kurulun onayına sunacak...

Reysaş GYO kar dağıtımı yapacak mı?

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ortaklara kar payı dağıtılmaması hususuna karar verdi. Şirket bu kararını SPK'dan açıkladı...

ortaklara risturn dağıtılması Haberi

ortaklara risturn dağıtılması

Risturn nedir?

Risturn terimi, kooperatifçilik ilkeleri kapsamında yer alıyor. Kooperatifçilik ilkelerine göre, ortakların ekonomik katılımlarının eşit olarak sağlanması gerekiyor.


Bir diğer ifade ile, kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri faaliyet sonucunda elde edilen gelir veya gider fazlasına ortakların eşit şekilde katılımı, kooperatifçilik ilkeleri arasında bulunuyor.


Risturn, tam da bu noktada kooperatif ortağının ekonomik katılımının sağlanması için yapılan faaliyetler arasında karşımıza çıkıyor. 


Kooperatif risturn istisnası

Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.


"Ortaklara risturn dağıtılması" olarak da ifade edilen uygulama ile ortakların risturn payları ana sözleşmedeki hükümlere göre ve ortakların kooperatiften yaptıkları alışveriş tutarları dikkate alınarak dağıtılıyor.


Ana sözleşmede risturn dağıtılmasına ilişkin hükmün bulunmaması halinde bu farklar, kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak...