25 / 04 / 2024

ruhsat gerektirmeyen yapılar

ruhsat gerektirmeyen yapılar

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapılar için İmar Kanunu gereğince, inşaat ruhsatının alınması gerekiyor. Ancak bazı yapılar için bu ruhsatın alınması zorunlu olmuyor. Peki, inşaat ruhsatı gerektirmeyen yapılar nelerdir?

İnşaat ruhsatı gerekmeyen yapılar!

İmar Kanununun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması zorunlu oluyor. Peki, inşaat ruhsatı gerekmeyen yapılar hangileridir?

Ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri!

Ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri, İmar Yönetmeliği' nin 70 inci maddesinde belirtiliyor. Bu bölümde yer alan tadilat işlemlerinde hangi belgeler isteniyor? İşte ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri...

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2023'ün son çeyreğinde yüzde 7.9 arttı!

2023'ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreği ile kıyaslandığında yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü yüzde 8,8 yükseldi. İşte son dakika rakamlar...

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 azaldı! TÜİK tek tek açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların daire sayısı yüzde 0,7 yükselirken, bina sayısı yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 geriledi. İşte ayrıntılar...

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüz ölçümleri yüzde 7,8 daraldı!

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,8 daralma meydana geldi.

İzmir'de riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı yaşanmayacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi,30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümüne ilişkin düzenleme oy birliğiyle geçti.

İlk 9 ayda 105,9 milyon metrekare binaya yapı ruhsatı verildi!

TÜİK, 2018 Ocak-Eylül dönemi yapı izin istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, yapı ruhsatı verilen yapıların yüz ölçümü yüzde 55,1 azaldı.

Sanayi yapıları imar barışından yaralanabiliyor mu?

İmar barışı kapsamında imar mevzuatına veya ruhsatına aykırı olan tüm yapılar ile barışılıyor. Peki, sanayi yapıları imar barışından yaralanabiliyor mu?

İmar barışı ile kaçak yapılar kayıt altına alınıyor!

Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki 31 Aralık 2017 tarihinden önceki tüm yapılar imar barışı kapsamına alındı. 

İnşaat ruhsatı yenileme harçları 2018!

Yapı inşaat ruhsatı alındıktan sonra belli süreler içinde inşaat tamamlanmazsa ruhsat geçersiz sayılıyor ve yenilenmedi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatı yenileme harçları 2018 ne kadar?

5 soruda kaçak yapılar!

Bir arsa üzerinde etkili idarelerin bilgisi dışında yapılan veya imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapılar kaçak yapı oluyor. İşte 5 soruda kaçak yapılar...

Yapı ruhsatı gerekmeyen yapılar hangileridir?

Yapı ruhsatı gerekmeyen inşai faaliyetler, Ekim 2017'de yürürlüğe girecek Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında sıralanıyor. Peki, yapı ruhsatı gerekmeyen yapılar hangileridir?

Konya Meram'da kaçak yapılar yıkılıyor!

Meram Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü'ne bağlı kontrol ekipleri, ilçe genelindeki kaçak yapı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. İnşaat ruhsatı alınmadan yapımına başlanan yapılar yıkılıyor.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 14,2 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 Ocak-Haziran dönemi Yapı İzin İstatistikleri'ni açıkladı. Yapı ruhsatı verilen yapıların 2016 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 14,2, yüzölçümü yüzde 14, değeri yüzde 19,7, daire sayısı yüzde 16,2 oranında arttı.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 28 arttı!

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 arttı. Ruhsat verilen yapıların yüzölçümü yüzde 31,6, değeri ise yüzde 38,5 yükseldi

ruhsat gerektirmeyen yapılar Haberi

ruhsat gerektirmeyen yapılar

İnşaat ruhsatı gerektirmeyen yapılar!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapılar; Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde; Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.


İmar Kanununun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.


Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz. Peki inşaat ruhsatı gerektirmeyen yapılar hangileridir?


Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis...