20 / 04 / 2024

Sebepsiz zenginleşme davaları

Sebepsiz zenginleşme davaları

Borçlar Kanunu gereğince, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılabilir?

Sebepsiz zenginleşme nedir?

Yasa gereğince; Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme nedir? Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?

Kira anlaşmazlık davaları değerleme uzmanlarıyla çözüme kavuşacak

Yüksek kira artışlarının önüne geçmek için bir süredir uygulanan yüzde 25 zam sınırı uygulamasının 1 Temmuz’da sona ermesi bekleniyor. 1 Eylül 2023’ten bugüne kira davaları için uygulanan arabuluculuk dönemiyle anlaşmazlıklar hızla çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. 

Çeşme projesindeki sit değişikliğine tepki!

İzmir’in Kanal İstanbul’u şeklinde belirtilen Çeşme Projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin niteliğinde değişikliğe gitti. Çevrecilerin açtığı davalar sonucunda, Danıştay tarafından bilirkişi incelemesi yapılması kararı alındı. 

5 maddede arsa payının düzeltilmesi davalarının kentsel dönüşüme etkisi!

Avukat Kadir Kurtuluş, Emlakkulisi.com okurları için,5 maddede arsa payının düzeltilmesi davalarının kentsel dönüşüme etkisi inceledi. İşte 5 maddede arsa payının düzeltilmesi davalarının kentsel dönüşüme etkisi...

Yavuz Altop: Yatırımcıya değil, tüketiciye cesaret lazım!

Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, "Vatandaş zaten borçla evini alıyor, kendimi bir eve atayım da ileride mobilya değiştiririm diyor. Öyle bir zenginleşme yok. Bir de evler küçük küçük. Eşyalar küçülüyor ve birden çok işe yarayacak. " dedi.

TURYAP sorunlu miras davalarını çözecek!

Türkiye’nin emlak devi TURYAP, sorunlu miras davalarını ‘resmi uzlaştırıcı’ sıfatıyla çözerek varis kavgalarına son verecek. Gayrimenkul ihtilafları, tarafların memnun kalacakları adilane paylaşımla maksimum 90 günde çözüme bağlanacak.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme davası ne zaman açılır?

Haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir?

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme oluyor. Peki, haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir? Bu durumda alacak davası nasıl açılır?

Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası bir dilekçe ile açılabiliyor..

Sebepsiz zenginleşme davası şartları!

Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Bu durumda sebepsiz zenginleşme davası açılabiliyor. İşte sebepsiz zenginleşme davası şartları..

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılabilir?

Borçlar Kanunu gereğince, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılabilir?

Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı!

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşmeye deniyor. Bu nedenle alacak davası açılabiliyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi kaç sene?

Sebepsiz zenginleşme dava dilekçesi örneği!

Bir başkasının malvarlığından veya emeğinden dolayı haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen kimselere bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açılabiliyor. İşte sebepsiz zenginleşme dava dilekçesi örneği...

Sebepsiz zenginleşme davaları Haberi

Sebepsiz zenginleşme davaları

Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılabilir?

Borçlar Kanunu gereğince, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Karşı tarafa sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası açılabiliyor. Dava için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat edilebiliyor.


Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.


Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabilir. Peki, sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılabilir?


Sebepsiz zenginleşmeyi geri verme yükümlülüğü, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.


Zenginleşenin yükümlülüğü

Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin...