16 / 04 / 2024

Çeşme projesindeki sit değişikliğine tepki!

Çeşme projesindeki sit değişikliğine tepki!

İzmir’in Kanal İstanbul’u şeklinde belirtilen Çeşme Projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin niteliğinde değişikliğe gitti. Çevrecilerin açtığı davalar sonucunda, Danıştay tarafından bilirkişi incelemesi yapılması kararı alındı. 



İzmir’in Kanal İstanbul’u şeklinde belirtilen Çeşme Projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin niteliğinde değişikliğe gitti. Birgün Gazetesi'nden Aycan Karadağ'ın haberine göre; Bakanlığa bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde bulunan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki doğal sit alanlarıyla ilgili yeni karar yayınlandı.

Yayımlanan yeni karara göre, ‘nitelikli doğal koruma alanı’, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ şeklinde yapıldı. Kararla birlikte bölgede; turizm, madencilik ve düşük yoğunluklu yerleşimler yapılabilecek. Sit alanı değiştirilen alan içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 16 bin 624 hektarlık bölgede Çeşme Turizm Projesi nin hayata geçirilmesi planlanıyor. Projenin iptali istemiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda ise geçen günlerde Danıştay tarafından bilirkişi incelemesi yapılması kararı alındı. 

Çeşme projesindeki sit değişikliğine tepki!

MÜCADELE ÇAĞRISI

Kararla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Şehrazat Mercan, şunları kaydetti: 

“Sit derecesi neden düşürülür? O bölgenin tamamı yandı mı? Atom bombası mı düştü… Daha çok örnek verilebilir ki bunlar olsa bile devletin politikası sit özelliğini kaybeden yerin geri kazanılması için çalışmak olmalıdır. Oysa niyet ve gidişat, artık parselledikleri bu alanı satıp savmaktır. Buna izin vermeyeceğiz.”

Muhalefetin Kanal İstanbul'a karşı olmasının sebebi ne?


Geri Dön