26 / 04 / 2024

çekmeköy'de imar planı değişikliğine yapılan itiraza red!

çekmeköy'de imar planı değişikliğine yapılan itiraza red!

İstanbul çekmeköy'de imar planı değişikliğine yapılan itiraz, Anayasa Mahkemesi'nin 16 yıl önceki 'Parsel bazlı planlara sadece arazi sahibi ya da o plandan birinci derecede etkilenen kişiler itiraz edebilir' kararı gerekçe gösterilerek reddedildi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, itirazlar üzerine imar planlarının iptal olması kamu zararına neden olunca itirazlara sınırlama getirecek bir formül buldu. Anayasa Mahkemesi'nin 16 yıl önceki kararını gerekçe gösteren belediye, planlara sadece arazi sahibi ya da o plandan birinci derecede etkilenen kişilerin itiraz edebileceği'ne yönelik karar aldı. Emsal teşkil edecek kararla artık Bakırköy'de oturan bir kişi Etiler'deki bir plana, ya da Boğaz'daki bir plan değişikliğine itiraz edemeyecek. İtirazı sadece plan değişikliği yapılan arazinin ya da plandan birinci derecede etkilenen hak sahipleri yapabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çekmeköy'de yapılan bir parselle ilgili planın İSKİ yönetmeliğine aykırı olduğunu söyleyen ve plana itiraz eden CHP'li eski meclis üyesi Hüseyin Sağ'ın itirazını reddetti. Belediye, Hukuk Müşavirliği'nden de görüş alarak Sağ'a şu yanıtı verdi:

SİZİ İLGİLENDİRMİYOR

'Anayasa Mahkemesi'nin 1995 yılında aldığı kararında 'idari işlemle ilgisi bulunmayan kişilerin dava açması sonucu idare devamlı dava tehdidi altında kalır ve böylece idarenin işleyişi olumsuz yönde etkilenir' denilmektedir.   Ayrıca İdari Yargılama Usul Kanunu'nun ilk incelmelerinden biri ehliyet bakımından incelemesidir. Hukuk Müşavirliğimiz ise görüşünde 'şahısların kendi mülkiyetinde olmayan taşınmazlar ile ilgili olarak kendi mülkiyetlerini etkilemesi halinde itiraz etme hakları bulunuyor. Aksi halde itiraz edemezler' diyor. Sonuç olarak kendi mülkiyetinizde olmadığından ve kendi mülkiyetinizi etkileyen bir durum tespit etkilemediğinden itiraz etme hakkınız yoktur.' Belediyenin cevabını skandal olarak niteleyen eski meclis üyesi Sağ, şunları söyledi:

KARARI MAHKEMEYE TAşžIYOR

'Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapılan imarla ilgili itirazlardan ve açılan davalardan rahatsız olduğu için yeni bir uygulama başlatmak istiyor. Böyle bir şey anayasaya aykırıdır, yargıdan döner. İstanbullu olarak ancak mahallenizdeki ya da sokağınızdaki bir plan değişliğine itiraz edeceksiniz. Yani Kadıköy'de oturan bir vatandaş, Boğaz'ın sırtlarında yükselen dev AVM, rezidans, otel inşaatının yoğunluğuna itiraz edemeyecek. Aynı şekilde Etiler'deki bir vatandaş da, Bakırköy'de yükselen dev alışveriş merkezine itiraz edemeyecek. Ben bu kararı mahkemeye taşıyacağım' dedi.
Akşam/Ercan SARIKAYA


Geri Dön