25 / 04 / 2024

Toprak kirası ne demektir

Toprak kirası ne demektir

Üzerinde mülk bina veya ağaçlar meydana getirilmiş olan bir vakıf arsa için tayin edilmiş olan yıllık ücret mukataalı vakıf veya toprak kirası olarak tanımlanıyor. Toprak kirası nedir?

Kiracılar dikkat! Kira ne zaman ödenir?

Kiracılar bir ev, kiraladıkları zaman o evin kirasını peşin mi yoksa bir ay oturduktan sonra mı ödeyecekleri konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlar. Buna göre, kira ne zaman ödenmelidir, yasal uygulama nasıl işler?

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracıyı neler bekliyor?

Kira ödemelerini günü gününe yapmayarak geç yapan kiracılar ile ev sahipleri arasında sıkıntılı durumlar yaşanabiliyor. Buna göre, kira ödemelerini günü gününe yapmayan kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya geliyor. Kirasını geciktiren kiracıyı neler bekliyor?

Konuta erişim zorlaştı: Beyaz yakadan, mavi yakaya herkes toprak alıyor! Bunlara aman dikkat edin!

Konuta erişim zorlaşınca beyaz yakadan, mavi yakaya, orta gelirli herkes toprak yatırımına yöneldi. Peki imarlı arsa fiyatları ne kadar? Arsa alacaklar nelere dikkat edilmeli?

Dolar yılı 33 TL ile kapatırsa konut fiyatları dolar bazlı ne olur?

HSBC stratejistleri Murat Toprak ve Charotte Ong tarafından yayımlanan notta Dolar/TL kurunun yavaş ve ılımlı yükselişle yıl sonunda 33 liraya çıkacağı belirtildi. Peki Dolar yılı 33 TL ile kapatırsa konut fiyatları dolar bazlı ne olur?

Kasım 2023 yeni kira zammı ne kadar, kaç TL oldu? İşte 3 Kasım TÜİK iş yeri, dükkan kirası hesaplama!

Türkiye'deki mülk sahipleri ve kiracılar Kasım ayı kira artış oranlarının ne kadar olacağını sorguluyor. Peki, Kasım 2023 yeni kira zammı ne kadar, kaç TL oldu? İşte detaylar...

Türk Kızılayı, Bahçelievler'deki iş yerini kiraya veriyor! Megakentte dükkan arayanlar dikkat! 

Türk Kızılay Genel Müdürlüğü, İstanbul ili, Bahçelievler ilçesi, Kocasinan Mahallesinde yer alan dükkanı ihale ile kiraya veriyor. Peki Bahçelievler'de yer alan dükkanın kirası ne kadar? İşte ayrıntılar...

Ünye, Trabzon, Sakarya ve Zonguldak fındık fiyatları tek tek açıkladı! Güncel fındık fiyatları 2023 ne kadar? 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  2023 fındık alım fiyatlarını açıkladı. Açıklanan fiyatlar serbest piyasası da etkiledi. Peki güncel fındık fiyatları 2023 ne kadar? İşte 4 Eylül 2023 fındık fiyat listesi.

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verileri İstanbul’da iki emekli maaşının bir ev kirasına yetmediğini gözler önüne serdi. İşte detaylar... 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatları belli oldu mu? 2023 fındık fiyatları ne zaman açıklanacak?

Fındık sezonuna kısa süre kalmasıyla birlikte üreticiler fındık fiyatlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. Peki, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatları belli oldu mu? 2023 fındık fiyatları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

TMO fındık taban fiyatları: Fındık fiyatları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak 2023?

Fındık fiyatları her sene Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanıyor. Peki, TMO fındık taban fiyatları: Fındık fiyatları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak 2023?

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?

Kira, mülk sahibine her ay ödenen bir miktardır. Bu miktar önceden iki taraf arasında yapılan kontratta da yazar. Peki “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?” İşte detaylar!

TMO'da ayçiçek yağı, pirinç, mercimek, fındık ne kadar? İşte 5 Şubat 2023 fiyat listesi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin indirimli ürünleri açıklandı. Peki, TMO'da ayçiçek yağı, pirinç, mercimek, fındık ne kadar? İşte 5 Şubat 2023 fiyat listesi

TMO indirimli 16 ürünün fiyatını açıkladı! TMO'da ayçiçek yağı, pirinç, mercimek ne kadar? 17 Ocak 2023 fiyat listesi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) haftanın indirimli perakende ürünlerinin fiyatı belli oldu. Peki, TMO'da temel gıda ürünlerinin fiyatı ne kadar TL? İşte 17 Ocak 2023 fiyat listesi...

Toprak kirası ne demektir Haberi

Toprak kirası ne demektir

Toprak kirası nedir?

Toprak kirası, mukataalı vakıf olarak da biliniyor. Toprak kirası, üzerinde mülk bina veya ağaçlar meydana getirilmiş olan bir vakıf arsa için tayin edilmiş olan yıllık ücret oluyor. Böyle kira şartıyla yapılan mukataa muamelesi sahihtir.


Bir kimse yıllık bir bedel ile kiraladığı vakıf bir arsanın üzerine işyeri, bina, benzin istasyonu bina etse veya mesela; kavak ya da zeytin ağaçları dikse, bu yapılar ve ağaçlar kiracının mülkü olur. Bu arsada da mülk gibi miras hükümleri cereyan eder. Yani bu arsa ve üzerindeki yapı ve ağaçlar mutaşarrıfın ölümü ile mirasçılarına meccânen intikal eder.


Diğer yandan mukataalı vakıf arsa üzerindeki bina veya ağaçlar da mâliki tarafından bir cihete vakfedilse, bu takdirde arsanın kirasının bu bina ve ağaçların vakfı tarafından verilmesi gerekir.


Mukataalı vakıf yerler,...