19 / 04 / 2024

Vasinin hakları

Vasinin hakları

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olan vasi hakları nelerdir?

Vasinin görevleri nelerdir?

Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere vasi tayin edebiliyor. Peki vasinin görevleri nelerdir? İşte vasinin görevleri ve sorumluluğu..

Vasinin sorumlulukları nelerdir?

Vasi, en basit anlamıyla reşit olmamış küçükler ile kanuni hakları kısıtlanmış kişilere mahkemece atanan yasal temsilci oluyor. Peki, vasinin sorumlulukları nelerdir? Vasi yetki sınırı nedir?

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Ayıplı daireler üzerindeki alıcının hakları nelerdir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu "Ayıplı daireler üzerindeki alan kişinin hakları nelerdir?" sorusuna yanıt verdi..

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Gayrimenkul kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de kanunda hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. İşte, ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını engellemiyor. Dolayısı ile ev sahibi evi bir başkasına satabiliyor. Peki, "Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?" diyorsanız işte yanıtı..

Hacizde alacaklının hakları nelerdir?

İcra ve İflas mevzuatı gereğince; Taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor. Peki, kanun gereğince hacizde alacaklının hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları nelerdir?

Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti hakkına sahip olanlara kat maliki deniyor. Peki, kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Kiracı tadilat hakları!

Kiralama süreci içerisinde ev sahibi de meskende tadilat yapabileceği gibi kiracının da tadilat hakkı bulunuyor. Peki, kiracı tadilat hakları nelerdir? İşte kiracının tadilat hakkı..

İpotek alacaklısının hakları!

İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getiriyor. İrat senedi ise, taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş alacak hakkı meydana getiriyor. Peki, ipotek alacaklısının hakları nelerdir?

Gayrimenkullerle hakların kiralanmasında KDV!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir.

Kiracı öğrenci hakları!

Eğitim ve öğretim hayatını ailesinden ayrı ve farklı bir şehirde yaşayan öğrenciler, yurtlarda kalabildikleri gibi ev de kiralayabiliyor. Peki, kiracı öğrenci hakları nelerdir? Kiracı öğrencilerin sorumlulukları nelerdir?

Çatı katında oturanların hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Peki, çatı katında oturanların hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Vasinin hakları Haberi

Vasinin hakları

Vasi hakları nelerdir?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olan vasinin bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki vasi hakları nelerdir?


Vasinin haklarının arasında vasilikten kaçınma hakkı, bulunuyor. Aynı zamanda vasinin, vasiliği kabul yükümlülüğe bulunuyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Vasiliği kabul yükümlülüğü

MADDE 416.- Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler.


Aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur.


V. Vasilikten kaçınma sebepleri

MADDE 417.- Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:

l. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,

2.Bedensel özürleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,

3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,

4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,

5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve...