19 / 04 / 2024

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?



Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?


Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemleri yapamıyor. 


Aile konutu şerhi, eşler arasında herhangi bir problem veya boşanma ile ilgili sürece girildiğinde evin tek taraflı satılarak elden çıkartılmasını ve eşlerin herhangi bir şekilde mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla alınan tedbir türü olarak da tanımlanabiliyor. 


Gayrimenkulün aile konutu olduğunu kanıtlayanlar muhtarlıktan alınmış belge ile Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı ile bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne müracaat ediliyor. 


Aile konutunun sağladığı haklar!

Bir ev aile konutu ise eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Yani eşiniz sizin açık rızanız olmadıkça kira sözleşmesini feshederek sizin evinizi tahliye etmenize neden olamaz, evi başkasına satamıyor, ev üzerinde ipotek tesis edemiyor. 


Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur dava açmak zorunda mıyım?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön