25 / 04 / 2024

Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur dava açmak zorunda mıyım?

Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur dava açmak zorunda mıyım?

Aile konutu; evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkul olarak karşımıza çıkıyor. Peki,tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur dava açmak zorunda mıyım?



Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur dava açmak zorunda mıyım?

Aile konutu; evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkul olarak biliniyor.  Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor. 


Aile konutu şerhi tapuya tescil edilince,eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamayacaklar ve o taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlayacak ve ona göre hareket edecektir. Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapmayacaktır.


Aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliği devam ettiği sürece gecerliliğini koruyor. Evlilik birliği sona ererse ve taraflar evlilik devam ederken birlikte şerhin kaldırılmasını isterlerse bu şerh tapudan kaldırılabiliyor. Peki, tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur, dava açmak zorunda mıyım?


Aile konutu şerhi için dava açıp mahkemeden karar alınması zorunluluğu bulunmuyor. Bulunduğunuz yerdeki Tapu Sicil Müdürlüğü'ne yanınızda gerekli evraklarla (Nüfus cüzdanınız, evlilik cüzdanınız ve muhtarlıktan alacağınız ikametgah belgesi) gidip istemde bulunmanız yeterli oluyor. 


Kiralık ev aile konutu sayılır mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön