28 / 03 / 2024

Aile konut şerhi nasıl konulur?

Aile konut şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhi nasıl konulur? sorusunun cevabı öncelikle eşin tapu sicil müdürlüğüne giderek yaşanılan yerin aile konutu olduğunu belgeleyen muhtarlık kağıdı ve ailenin nüfus kayıt örneğini bildirmesi gerekiyor...




Aile konut şerhi nasıl konulur?


Aile konutu, evlilik süresince eşlerin yaşamlarını sürdürdüğü yer anlamına geliyor. Aile konutu tapusu eşlerden sadece birinin üstüne kayıtlı olabileceği gibi, ikisinin üstüne de kayıtlı olabiliyor. Buna göre, ne kadın ne erkek aile konutunu birbirlerine sormadan başka kişilere devredemiyorlar. Tabi bunun için tapuda aile konutu şerhi koydurmak gerekiyor. 


Aile konut şerhi nasıl konulur?


Eşlerden biri, evlilik cüzdanı ve bu konutun, eşlerin yerleşim yeri olduğunu gösterir muhtardan alınan belgeyle Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurur. Tapu memuru gerekli işlemi yaparak aile konutu şerhini koyacaktır. Önemli olan, evliliğin mevcut olduğunun ve bu konutun, aile konutu vasfına sahip olduğunun ispatıdır.


Bu yöntemden ayrı olarak, görülmekte olan bir dava sürecinde veya bir dava olmaksızın da aile konutu şerhi konulması talebi, hakimden istenebilir.


Aile konutu şerhinin amacı!


Aile konutu şerhi, açıklayıcı niteliktedir ve özellikle üçüncü kişilerin, konutun bir aile konutu olduğunu görmelerini sağlar. Amaç; mülkiyete sahip eşin, diğer eşin rızası olmadan evin satımı gibi işlemleri yapmasını engellemek, satın almak isteyenin de konutun bir aile konutu olduğunu anlamasını ve buna göre davranmasını sağlamaktır. Tapu memuru, eşlerin ikisinin de rızası olmadıkça satış gibi işlemleri yapamayacaktır.



Aile konutu şerhi için nüfus cüzdanıyla başvuru yapılabiliyor!
Ev tapularına aile şerhi koyulması ile tapu başvurularında rekor yaşandı!
Aile konutu şerhi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön