26 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Ailenin oturduğu meskene aile konutu deniyor ve eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutuyla ilgili bir işlem yapamıyor. Peki, Aile konutu şerhi nasıl konulur?




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''aile konutu'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı...

 

Biz çocuksuz bir aileyiz ve eşime ait bir evde yaşıyoruz. Başka bir varlığımız da yok. Eşim bu yeri gerek vasiyetname ile ve gerekse başka hukuki yollarla bana bırakmak istemiyor. Ben de bu evin bir başkasına gitmesine razı olmuyorum. Zira bu evde yaşadım bu evde oturmaya devam etmek istiyorum. Hukuken buna engel olabilecek ne olabilir? Ölümü halinde mirasçıları beni buradan çıkarabilir mi? ● A.Ş. 

 

Aile tablosu tam olarak önümde değil. Ancak çocuksuz evli olmanız bir nebze olsun açıklamaya yardımcı olacak. Çocuksuz evli olmanız şu yönden önemli: Eşinizin sizden önce ölümü halinde miras payınız büyük. Şayet çocuk olsaydı size mirastan dörtte bir pay düşecekti. Yani bu evin dörtte bir hissesine sahip olacaktınız. Şimdi en yakın ihtimal ikinci derece mirasçıların bulunması yani ana-baba veya kardeşler. Şayet bunlardan biri hayatta olursa sizin miras payınız 1/2. Yani evin yarısına sahip olacaksınız.

 

HİSSEDARLARIN TUTUMU 
Peki bu durumda ne olur? Evin yarısının sahibi olarak oturmaya devam edebileceksiniz ve diğer hissedarlar sizin bu yerden çıkmanızı talep edemeyecek. Çünkü yarı malik sıfatı ile oturacaksınız, kiracı değilsiniz. Ancak diğer hissedarlar sizden hisselerine tekabül edecek bir kullanma bedeli talep edebilecek. Bu da getirebileceği kira bedeli ile orantılı olacak. Ancak diğer hissedarların tutumunun, ‘ortaklığın giderilmesi’ şeklinde olabileceğini de düşünmek lazım. Bu halde daire satışa çıkarılabilir.

 

AİLE KONUTU ŞERHİ 
Sorunuz içinde bir de ‘aile konutu’ sözü geçiyor. Eşlerin birlikte oturduğu meskenleri için malik olmayan eş tarafından tapuya aile konutu şerhi verilebilir. Bu halde eşlerin birlikte kararı olmadan o daire satılamaz. Bu şerh de sizden habersiz vaki olabilecek bir satışı engeller.

 


Geri Dön