29 / 03 / 2024

Vasi hakları nelerdir?

Vasi hakları nelerdir?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olan vasi hakları nelerdir?



Vasi hakları nelerdir?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olan vasinin bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki vasi hakları nelerdir?


Vasinin haklarının arasında vasilikten kaçınma hakkı, bulunuyor. Aynı zamanda vasinin, vasiliği kabul yükümlülüğe bulunuyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Vasiliği kabul yükümlülüğü

MADDE 416.- Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler.


Aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur.


V. Vasilikten kaçınma sebepleri

MADDE 417.- Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:

l. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,

2.Bedensel özürleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,

3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,

4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,

5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.


VI. Vasiliğe engel olan sebepler

MADDE 418.- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

1. Kısıtlılar,

2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,

3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,

4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.


Vasi itiraz hakkı..

Vasiliğe atanan kişi, vasilikten kaçınma hakkına sahip oluyor. Vasi, bu hakkını bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde kullanabiliyor.


Ayrıca konu ile ilgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebiliyor.


Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atıyor. Yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildiriyor.


Vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlü oluyor.


Denetim makamı, vereceği kararı vasiliğe atanmış olan kimseye ve vesayet makamına bildiriyor. Vasiliğe atananın görevden alınması hâlinde vesayet makamı, hemen yeni bir vasi atıyor.


Görevin verilmesi

Atama kararı kesinleşince vesayet makamı vasinin göreve başlaması için gerekli işlemleri yapıyor.


Vesayet altına almak ne demek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön