25 / 04 / 2024

yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi

yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi

Kaçak bina; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılara deniyor. Peki, kaçak bina ne zaman yıkılır?

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2023'ün son çeyreğinde yüzde 7.9 arttı!

2023'ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreği ile kıyaslandığında yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü yüzde 8,8 yükseldi. İşte son dakika rakamlar...

Ev sahipleri kuş kadar kiralar yüzünden geçinemiyor: Yüzde 25 sınırı adil oran değil!

Kira bedellerine getirilen yüzde 25 zam sınırı uygulamasına ev sahiplerinden tepki büyüyor. Peki ev sahipleri ne talep ediyor? İşte X sosyal medyadaki o paylaşımlar...

Yeni inşaatlarda frene basıldı: Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyondan 520 bine düştü!

TÜİK tarafından açıklanan daire bazında alınan ruhsat sayısı rakamlarında büyük bir düşüş yaşandı. Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısının 1.4 milyon adetlerden 520 bine kadar düştüğü belirlendi. Peki sektör nasıl hareketlenir?  

13 il için flaş karar geldi! Bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı!

Bugünkü 32434 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Eskişehir, Bingöl, Bursa, Kocaeli, Elazığ, Kastamonu, Kütahya, Konya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak'ta bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı.

Yapı ruhsatı verilen konut sayısı yüzde 35 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Üçüncü Çeyrek, Temmuz–Eylül, 2023 yılına ilişkin Yapı İzin İstatistiklerini açıkladı. Bu kapsamda söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen konut sayısı yüzde 35 arttı.

Dofer Yapı’nın halka arzına tam 4,4 kat talep geldi!

Dofer Yapı, 10-11 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecini yoğun bir katılımla tamamladı. Açıklanan rakamlara göre, Dofer Yapı’nın halka arzına yatırımcılardan 75.075.992 TL nominal değerli 4,4 kat talep geldi.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ikinci çeyrekte yüzde 5,7 arttı!

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,7 arttı.

Otomobil satışlarında yeni düzenleme! 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı uzatıldı!

Ticaret Bakanlığı son zamanlarda sık sık gündeme gelen otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlarını duyurdu. Buna göre 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı da genişletildi. Ticari faaliyet şeklinde değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı! Kentsel dönüşümde ilk sırada Ümraniye var! 

TÜİK verilerine göre, yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı. İstanbul’da kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlandırılırken, çalışmaların yoğunlaştığı bölgelerin başında Ümraniye bulunuyor. 

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 azaldı! TÜİK tek tek açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların daire sayısı yüzde 0,7 yükselirken, bina sayısı yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 geriledi. İşte ayrıntılar...

Nisan'da açlık sınırı 9 bin 814 TL, yoksulluk sınırı 33 bin 948 TL oldu! 

BİSAM Nisan 2023 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre, Türkiye'de sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 327 TL, açlık sınırı ise 9 bin 814 TL olarak belirlendi. Yoksulluk sınırı da 33 bin 948 TL şeklinde açıklandı. 

Kira artışına yüzde 25 sınırı ev sahibi ve kiracı sorunlarını artırır! Milyonlarca kişiye şok!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, kiralardaki fahiş artışa karşı yüzde 25 artış sınırı kararına ilişkin konuştu ve bunun bir çözüm olmayacağını dile getirdi. 

Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredilerinde kritik değişiklik: 70 bin liralık sınır geldi! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ihtiyaç kredisine ilişkin örtülü üst sınır uygulamasına tutar sınırı getirildi. İşte ayrıntılar...

yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi Haberi

yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi

Kaçak bina ne zaman yıkılır?

Kaçak bina; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılara deniyor. 


Kaçak binanın tespiti halinde,  tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi, yapı ruhsatı alması gerekiyor. 


Kaçak binalara ruhsat alabilmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Ruhsat dilekçesinde yapının bulunduğu yerin açık adresi doğru ve eksiksiz olarak belirtilmesi gerekiyor.


Bu süre zarfı içerisinde aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın yıkımına karar veriliyor. 


Yıkım kararı verilebilmesi için, yapı tatil zaptında belirtilen aykırılıkların giderilmemiş olması gerekiyor. Yapı tatil zaptında yazılı olanlar...