19 / 04 / 2024

Yenileme alanının tespiti nasıl yapılır

Yenileme alanının tespiti nasıl yapılır

Yenileme alanının tespiti nasıl ve kimler tarafından yapılıyor? Yenileme alanının tespitinde hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor? İşte yenileme alanları yönetmeliği kapsamında yer alan yasal hükümler...

Gaziosmanpaşa Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki 319 bin 800 metrekarelik riskli alanın imar planı revizyonu askıda!

İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Fevzi Çakmak Mahallesi Riskli Alanın yaklaşık 31,98 ha kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu askıya çıkarıldı.

Güngören Tozkoparan'daki 104 bin metrekarelik riskli alanın imar uygulaması askıya çıkarıldı!

İstanbul Güngören Tozkoparan'daki toplamda 104 bin metrekarelik riskli alanın imar uygulaması askıya çıkarıldı... İşte detaylar...

Arnavutköy'deki 67 bin metrekarelik alanın imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Yeşilbayır Mahallesi 247 ve 62 Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı. İşte  67 bin metrekarelik alanın imar planı değişikliği ile ilgili detaylar...

Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi'ndeki riskli alanın imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Karayolları Mahallesi Riskli Alanın içerisinde yer alan 4906 ada 1 parsel ve 12214 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Gaziosmanpaşa'daki 65 bin 600 metrekarelik riskli alanın imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Yeni Mahalle (9A) Riskli Alanının yaklaşık 6,56 hektarlık (65 bin 600 metrekare) kısmına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına askı itirazları kapsamında yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Sultangazi'deki millet bahçesi yapılacak alanın planları değiştirildi!

TOKİ, Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’nde inşa edilecek Millet Bahçesi projesinin planlarını hazırladı. 290 bin metrekare büyüklüğündeki alanın 166 bin metrekaresi Millet Bahçesi, 65 bin metrekaresi ise konut olacak.

İzmir Kemalpaşa'da 80 hektarlık alanın imar süreci tamamlandı!

İzmir Kemalpaşa'da 80 hektarlık alanın 1/1000 ölçekli imar uygulama sürecinin tamamlanmasıyla arsa tapuları çıktı. 2010 yılında başlayan proje 2021 yılında sonuçlandı.

Kanal İstanbul'un güzergahındaki 1.7 milyon metrekarelik alanın planı değişti!

Kanal İstanbul'un 1.7 milyon metrekare büyüklüğündeki alanın imar planlarında yine değişiklik yapıldı. Mahkeme kararı ile iptal edilen planların yerine hazırlanan imar planları şimdi de itirazların ardından yeniden düzenlendi.

Tuzla İçmeler’deki askeri alanın plan değişikliğine itirazlar kabul edildi!

Tuzla ilçesi İçmeler Mahallesi'nde imara açılan 168 bin metrekare büyüklüğündeki askeri alanın planları, itirazlar üzerine yeniden değiştirildi. AVM, otel ve konut imarına açılan askeri alana itirazlardan sonra “park” ve “devlet ormanı” fonksiyonları ilave edildi. 

Park alanının imara açılmaması için mücadele veren Kıymet Teyze hayaline kavuştu!

Edirne'de 7 sene önce park alanının imara açılmaması için kepçe önünde eylem yapan Kıymet Teyze'nin hayalleri gerçek oldu. 

Tuzla'daki askeri alanın imara açılmasına tepki!

İstanbul Tuzla ilçesi Aydınlı ve İçmeler mahallelerinde yer alan askeri alanın bir bölümü yapılaşmaya açılıyor.

Alper Taşdelen çevredeki binaların temeline zarar veren inşaat alanını inceledi!

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ankara Çankaya'da çevredeki binaların temeline zarar verdiği belirtilen inşaat alanını inceledi.

Nilüfer'deki deri sanayi ve Teknosab alanının genişletileceği iddiası mecliste!

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Badırga Mahallesi'nde bulunan deri sanayi ve Teknosab alanının tarım arazilerini de içine alacak şekilde genişletileceği iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Kayışoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Yenileme alanının tespiti nasıl yapılır Haberi

Yenileme alanının tespiti nasıl yapılır

Yenileme alanının tespiti!

Yenileme uygulamaları, tarihi binaların bulunduğu bölgelerde yapılıyor. Bu uygulamada tarihi değer taşıyan yıpranmış binalar yenileniyor. Yenileme alanları, il özel idarelerinde il genel meclisi, belediyelerde belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile belirleniyor. 


Yenileme alanının tespiti ile ilgili yasal hükümler Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında şu şekilde sıralanıyor:


Yenileme Alanının Tespiti ve Onaylanması

Yenileme alanı tespitine ilişkin hazırlıklar 

Madde 8- Yetkili idare öncelikle yenileme uygulaması yapacağı bölgeyi tespit ederek halihazır harita üzerinde koordinatlı olarak yenileme alanı sınırlarını belirler. Belirlenen yenileme alanında tüm çalışmaları yapmak üzere uygulama birimi görevlendirilir.


Yenileme alanının tespitinde, tarihi ve kültürel özellikler ile afet riskleri dikkate alınır.


Mevcut durumun tespiti

Madde 9- Mevcut durumun tespiti için, alanın halihazır yapısı...