23 / 04 / 2024

Yüksek kiraya dava

Yüksek kiraya dava

Dün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira artışı için yapılacak zam oranları  da belli oldu. Peki yüksek kiraya dava açılabilir mi?

Ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa paranızı faize yatırıp yüksek aylık getirisi sağlamak mı? 

Son zamanlarda konut sektöründe yaşanan dalgalanmalar, sektördeki durgunluk vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden olabiliyor. Birikimi olan bir vatandaş için ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa birikimini faize yatırıp daha yüksek gelir elde etmek mi daha caziptir. İşte haberin ayrıntıları...

Fahiş kiralara sektörden son dakika çözüm önerisi: Boş evlerden yüksek vergi alınsın! 

Bazı vatandaşların, konuta yatırım yaparak kiraya vermemesi hayalet evleri çoğalttı. Sektör temsilcileri bu evlerden yüksek vergi alınmasını önerdi. 

Ev sahiplerinin kira oyunu! Kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar!

Ev sahiplerinin kira oyunu gündeme geldi. Buna göre, lüks semtte konutu bulunanlar, kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar...

Kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline TÜFE'ye göre zam yapılıyor. Peki, kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Saray Muhallebicisi'nin Fatih şubesi yüksek kiraya yenik düştü!

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ait Saray Muhallebicisi'nin Fatih'te bulunan 16 yıllık şubesi, mal sahibinin yüksek kira zammı nedeniyle kepenk indirdi.

Sahte inşaat yüksek mühendisini mimar ortaya çıkardı!

İstanbul Adliyesi'ndeki bir dava dosyasının tarafı olan mimar Ferhunde A, dosyasına "Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi" imzasıyla rapor sunan bilirkişinin unvanın sahte olduğunu ortaya çıkardı. Olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı. 

Kiracı yüksek kiraya karşı dava açabilecek!

2019 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu. Buna göre, ev sahibi en fazla yüzde 18.70 oranında zam yapabilecek. Eğer sınır aşılırsa, kiracı dava açabiliyor.

Yüksek kiraya dava açılabilir mi?

Dün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira artışı için yapılacak zam oranları  da belli oldu. Peki yüksek kiraya dava açılabilir mi?

Yüksek kiraya karşı dava açın!

Konut sahiplerinin yüksek kira artışı yapmak istemelerine karşı kiracıların da hakları bulunuyor. Fahiş kira artışında kiracı kira tutarının tespiti için dava açabilecek.

Şişli Meslek Yüksek Okulu’nun gayrimenkulleri için dava tartışması!

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü'nün Şişli Meslek Yüksek Okulu’na devredilen 9 bina ve arsayı geri almak için açtığı dava sürerken eski başkan Mustafa Sarıgül'den yanıt geldi. Sarıgül, “3 bin öğrencinin okuduğu okul şahısların değil Şişli halkınındır” açıklamasında bulundu.

İşte dünyada en yüksek kiraların olduğu 15 şehir!

Global Cities Business Alliance, dünya genelinde kişilerin yıllık ortalama kazancının ne kadarını kiraya ödedikleriyle ilgili bir araştırma yayınladı. İşte dünya genelinde en yüksek kiraların olduğu 15 şehir...

Harcamada en yüksek pay konut ve kiraya ayrıldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ''Hanehalkı Tüketim Harcaması'' araştırmasına göre 2013 yılında tüketim amaçlı yapılan harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25 ile konut ve kira aldı.

İstanbul'da en yüksek harcama konut ve kiraya gidiyor!

Her 4 liradan yaklaşık l'ini İstanbul halkı harcıyor. Hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 23,2'si İstanbullular tarafından yapıldı. İstanbul'da ise en yüksek pay yüzde 30,9'la konut ve kiraya gidiyor...

Yüksek kiraya dava Haberi

Yüksek kiraya dava

Kira artışı Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesine göre yapılıyor. Posta gazetesinde yer alan habere göre, Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artırılıyordu. Bu uygulama 18 Ocak tarihinde çıkan torba yasa ile değişti. Bu tarihten itibaren kira artışlarının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlandı.

YÜZDE 12'LİK FARK VAR

Dün açıklanan verilere göre; 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 17.93 oldu. Buna göre; bu ay kontrat yenilenirse konut sahibi en fazla yüzde 17.93 oranında zam yapabilecek. Kirada ÜFE göstergesi dikkate alınmış olsaydı artış yüzde 29.97 olacaktı. Bir başka deyişle bu yolla vatandaşın yüzde 12 daha fazla (1000 lirada 120 lira) ödemesinin önüne geçildi.

YÜKSEK ZAMMA DAVA AÇILABİLİR

Ev sahipleri...