25 / 04 / 2024

Günde 1.000 konut satılıyor, emlakta parlak günler döndü!

Günde 1.000 konut satılıyor, emlakta parlak günler döndü!

Her gün ortalama 1.000 kişi krediyle konut alıyor. Rakamlar 2006 yılındaki emlak patlamasıyla aynı



Kriz nedeniyle düşen konut fiyatlarına yüzde 1'in altına gerileyen mortgage faizleri de eklenince emlak 2006'da görülen patlamadan sonra en parlak günlerini yaşamaya başladı. Türkiye'de son bir ay içinde 20 binden fazla ev krediyle satılırken, kredisiz işlemler de eklenince konut satışları rekor düzeye yaklaştı. Emlaktaki canlılık kriz nedeniyle biriken konut stokunu eritirken yeni projeler de start almaya başladı. Hareketliliğin en önemli göstergesi, bankaların verdiği konut kredilerindeki artış oldu. Merkez Bankası verilerine göre konut kredisi toplamı 25 Eylül-23 Ekim arasındaki 1 aylık dönemde 1 milyar 7 milyon lira artarak 40.5 milyara yükseldi. Ancak daha önce alınan kredilerin taksit ödemeleri de toplam rakamdan düşüldüğü için aslında yeni kredi kullanımı 1.6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti (Türkiye'de konut kredilerinin ortalama vadesi 5.5-6 yıl aralığında olduğu için tüketici her ay 600 milyon liranın biraz üzerinde taksit ödemesi yapıyor). Konut kredilerinde kişi başı ortalama kredi kullanım miktarının 75 bin lira olduğu göz önünde bulundurulduğunda son bir aylık dönemde banka kredisiyle satın alınan konutların sayısı 22 bine yaklaştı.

BONODAN KAZANAN EVE YATIRDI

Bu rakam işgünü sayısına bölündüğünde her gün bin tüketicinin ev almak için bankalardan kredi çektiği ortaya çıkıyor. Öte yandan konuttaki hareketliliği destekleyen tek etken banka kredileri değil. Faiz düşüşü nedeniyle ortaya çıkan servet etkisi ve yatırımdaki alternatifsizlik de bir bölüm tasarruf sahibini konut piyasasına yönlendirdi. Bono faizlerindeki hızlı düşüş nedeniyle önemli kârlar elde eden finansal piyasa yatırımcıları paralarının bir bölümünü gayrimenkule kanalize etti. Türkiye'de yerleşik yatırımcıların elinde bulunan Hazine bonosu portföyü ağustos sonundan ekim ortasına kadar 1.96 milyar lira azaldı. Yatırımcılar faizdeki düşük getiri, dövizdeki hareketsizlik ve borsadaki primli fiyatlar nedeniyle krizde ucuzlayan konutlara yöneliyor. Yapılan hesap krizden çıkılacağı ve artışa geçecek enflasyon nedeniyle emlak fiyatlarının hızla artışa geçeceği üzerine kurulu.

FİYATLAR BAHARDA ARTMAYA BAŞLAR

Geçen ay satışta rekor kırdık

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya: Faizlerde yaşanan son indirimler konut satışlarını artırdı. Bizim gibi konutta marka olmuş şirketlerin satışları önemli oranda arttı. Biz de geçen ay konut satışında rekor kırdık. Aylık olarak 110 adet konut satıldı. Yıllık olarak yaptığımız satış miktarı ise bin 100 adet oldu. Yıl sonu ciro hedefimize yakalayacağız.

Lüks projeler de kıpırdadı

Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu: Metrekaresi 7 bin Euro civarında olan lüks residence'larda da satış konusunda kıpırdanma var. Beklediğimiz kadar olmasa da kredi oranlarının düşmesi ile cebinde peşin parası olanlar bile kredi alıp konut alma yoluna gidiyor. Şu an kredi ve konut almak için en uygun zaman. Nisan-mayıs aylarında fiyat artışları yaşanacak.

Tapu daireleri tıklım tıklım

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş: Faiz oranları düştüğü için emlakçılarda ve yeni projelerde önemli hareketlilikler görüyoruz. Tapu daireleri de oldukça canlı.Şimdi konut almanın tam zamanı. İnsanlar artık kredi alırken daha temkinli davrandıkları için faiz oranlarının yaratması gereken asıl canlılık erteleniyor. Kısa süre sonra konut satışları daha da canlanacak. Bu da fiyat artışlarını getirecek.
İbrahim ACAR/Star


Geri Dön