19 / 04 / 2024

Güneşli Wanda Vista İstanbul 2018'de açılacak!

Güneşli Wanda Vista İstanbul 2018'de açılacak!

“G Yoo Inspired By Starck” projesi, tüm iç mimarisi Starck tarafından tasarlanan 432 daireden meydana geliyor. Dairelerin teslimatına haziran ayında başlanacak. Proje kapsamındaki 150 odalı “Wanda Vista İstanbul” oteli ise 2018’de açılacak.



Mar Yapı, ünlü tasarımcı Philippe Starck ile Çin’in gayrimenkul ve eğlence devi Wanda Group’u Güneşli’de iş yapmaya nasıl ikna etmiş olabilir?


İstanbul Güneşli’de, son yıllarda yolu buraya düşmeyen İstanbulluları şaşırtacak bir değişim var. Meşhur Basın Ekspres Yolu üzerinde alışveriş merkezleri ve sağlı sollu gökdelenler sıralanıyor. Taşkınları ile ünlü Ayamama Deresi’nin hemen kenarındaysa ünlü Fransız tasarımcı Philippe Starck’ın elinden çıkma iki dikkat çekici blok yükseliyor. Mar Yapı tarafından 200 milyon lira yatırımla inşa edilen “G Yoo Inspired By Starck” projesi, tüm iç mimarisi Starck tarafından tasarlanan 432 daireden oluşuyor. Dairelerin teslimatına haziran ayında başlanacak. Proje kapsamındaki 150 odalı “Wanda Vista İstanbul” oteli ise 2018’de açılacak.



G Yoo Inspired By Starck

Güneşli Wanda Vista İstanbul 2018 de açılacak!



Milyon dolarlık yatlardan Meksika’daki uzay mekiği havalimanının tasarımına kadar onlarca projenin “çılgın tasarımcısı” olarak tanınan Philippe Starck’ın tasarım şirketi Yoo’nun İstanbul’da iki otel projesi daha var. Mar Yapı’nm kurucu ortağı Münir Özkök, Starck gibi bir ismi gayrimenkul projesi tasarlamaya ikna etmenin kolay olmadığını anlatıyor. “Tabii ki bazı kriterler var. Çok iyi bir lokasyonda olmak örneğin... Bu açıdan Basın Ekspres’in gelişimine inanmaları önemliydi.”

Özkök bu geleceğe en çok inananlardan. Toplam 1 milyar liralık gayrimenkul projesi bulunan şirketin Bay-ramoğlu’ndaki 556 daireden oluşan “G Marin Managed By Divan” dışındaki tüm diğer yatırımları Güneşli’de...


26 ülkede 100’den fazla oteli bulunan BAE merkezli otel zinciri Rotana ile birlikte (Mar Yapı yüzde 60 ile çoğunluk hissedarı) 75 milyon dolar yatırımla hayata geçirdikleri “G Rotana Oteli” de yine Basın Ekspres Yolu üzerinde 30 kat yükseliyor. 2018’in son çeyreğinde tamamlanacak 200 milyon lira yatırım bedeli bulunan “Divan Residence At G Tower” da... “Burası kültürel ve tarihsel olarak da önemli bir yer” diyor Özkök, “Biliyorsunuz, İpek Yolu da buradan Bağcılar'dan geçiyor.” Tabii bugünlerde herkesin İpek Yolu tanımı farklı ancak Özkök’ün İpek Yolu'nda en az Phi-lippe Starck kadar stratejik bir diğer ortağı daha var. Çinli Wanda Group. “Wanda Vista İstanbul” adıyla inşa ettikleri otelin işletmesi için işbirliği yaptığı dünyanın en büyük ticari gayrimenkul şirketi, 500’den fazla salonla dünyanın en büyük sinema zinciri konumunda ve 45 ülkede 55’den fazla beş yıldızlı oteli var. 515 milyon euro piyasa değerine sahip İspanyol Atletico Madrid futbol takımı da onların portföyünde. Şirket ayrıca FIFA ve FIBA’nm resmi sponsorluğunu yapıyor. Tüm bunların ötesinde asıl önemli konu, VVanda’nın Çin’in en büyük turizm operatörlerinden olması. Çin’de yılda 150 milyon kişi ülke dışına seyahat ediyor ve bunların 45 milyonu Wanda Group acentelerini kullanıyor. Aralarındaki anlaşmaya göre Wanda, işletmeyi üstlenirken otelin bütçesinde öngörülen karın yüzde 90’mı garanti ediyor. Özkök başta Mar Yapı’nm diğer otelleri olmak üzere İstanbul’un bütün otellerini doldurmaya yetecek kadar Çinli turist gelmesini hayal olarak görmüyor. Ki haklı olabilir. Zira Wanda’nm dünyanın farklı şehirlerinde her yıl düzenlediği FIFA futbol oyununun dünya kupası 20I9’da G Yoo’da yapılacak. Sırf bu organizasyona her yıl 20 bin ziyaretçi katılıyor. Wanda Group’un 62 yaşındaki Başkanı Wang Jianlin bu organizasyondan bir yıl önce Wanda Vista’nın açılışı için Türkiye’ye gelecek.

İki şirket arasındaki stratejik anlaşmayı imzalamak üzere Pekin’de Jianlin’i ziyaret eden Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, Wanda Group tarafından inşa edilen ve şirketin merkezinin de bulunduğu bulvardan geçerken karşılaştıkları ihtişamdan çok etkilendiğini, buna karşılık Jianlin’in son derece mütevazı ofisini gördüğünde şaşırdıklarını anlatıyor. “Bizi çok sıcak karşıladı. Birçok orta ölçekli şirketin ofisi belki daha gösterişlidir. Zaten kendisi de 68 metrekarelik bir evde yaşıyor” diye anlatıyor. Bu görüşmeye vesile olan ise Wanda Hotels & Resorts’un Türk asıllı bir Alman olan Başkan Yardımcısı Eddy Tiftik. Çinli grubun otel yatırımlarını yeni ülkelere taşıma kararı gereğince Türkiye’de de araştırmalar yapan Tiftik birçok şirketle görüşme yaptıktan sonra Mar Yapı’yı da ziyaret etmiş ye “Türkiye’de iş yapacaksam sizinle yaparım”'demiş Özkök’ün anlattığına göre. 17 Temmuz’da Pekin’de görüşmek üzere randevulaşmışlar. Varon, Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve icra Kurulu Başkanı Yusuf Arslan ile 15 Temmuz’daki darbe girişiminden bir gün sonra Pekin’e gitmek üzere uçağa bindiklerini anlatıyor.


İki şirketin arasındaki stratejik işbirliği anlaşmasının, Wanda Vista Oteli’nin işletmesinden öte boyutları olacak. Gayrimenkulün yanı sıra, teknolojiden eğlence sektörüne kadar birçok konuda yeni yatırımlar üzerinde çalıştıklarını anlatan Özkök’ün akimda e-ticaret var. Özkök, iki buçuk yıldır bir start-up projesi üzerinde çalıştıklarını anlatıyor. Wanda Group ile işbirliklerinin bu alana da taşınabileceğini düşünüyor: “Turizm ve ticaret de dahil birçok sektörü barındıracak bir platform olacak.”


Mar Yapı’nın ise Bodrum’da iki projesi var. Özkök’ün “Geleceğin Miami’sini görüyorum orada” dediği Bodrum’da, Yalıkavak Marina’nm hemen yakınındaki arsaları üzerinde 50 milyon dolar yatırımla detaylarını sır gibi sakladıkları bir projeyi hayata geçirmek istiyorlar. Özkök, bu işte de dünyaca ünlü bir yatırımcıyla çalışacaklarını söylüyor. Bodrum’da bir de otel yatırımları var. Havalimanına 10 km uzaklıktaki Boğaziçi Köyü’nde gerçekleştirecekleri Club Mita Park Hoteli bir detoks kampı gibi olacak.


Özkök’ün, Mar Yapı’daki ortağı Yusuf Arslan ile enerji yatırımları da var. Kahramanmaraş ve Osmaniye’deki HES yatırımlarının toplamı 18 MW’ye ulaşmış durumda. Özkök 2012’de FORBES’a verdiği röportajda hedeflerinin 100 MW’a ulaşmak olduğunu söylemişti. “Artık böyle hedeflerimiz yok, ne yazık ki enerji yatırımları istediğimiz gibi gitmedi” diyor.


Ancak şu kesin ki gayrimenkul alanındaki işler, o günlerde hedeflediğinin ötesine geçmiş durumda. Beş yıl önceki haberde Özkök için işbirliklerindeki yeteneğine gönderme yaparak “Ortak” başlığını kullanmıştık. Mardinli işadamı bu başlığın hakkını vermiş görünüyor. Şu andaki ortaklar listesi gerçekten göz kamaştırıcı... Koç’un Divan’ı, Arap Yarımadasının otel devi Rotana, Tahincioğlu, Abdi İbrahim ve tabii ki Wanda ile Starck... Ama her şeyden önemlisi Çinliler. Bu ortaklıkla kuyumculuk işinden gelen, sanata meraklı, gayet şık giyinen ve fit görünümlü Münir Özkök, şirketini başka bir lige taşımanın arifesinde...



Forbes


Geri Dön