29 / 03 / 2024

Güneydoğu Anadolu'da yeniden şehirleşme çalışmaları başladı!

Güneydoğu Anadolu'da yeniden şehirleşme çalışmaları başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeniden şehirleşme çalışmaları içerisine girdiklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk etapta Toplu Konut İdaresi olarak konut inşasına başladık, bu adımları atıyoruz. " dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saint Petersburg'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi Rus haber ajansı Tass ve devlet televizyonu Rossiya 24'e ortak röportaj verdi.


Bu bölgeleri, en çok ve on yıllardır dolaşan bir siyasetçi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin Kürt vatandaşlarıyla olan ilişkisinin çok çok farklı olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte de bu aynen devam edecek. Ama terör nedeniyle ne yazık ki yatırımcı-girişimci Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gidip yatırım yapamıyor. Niye? Terör var." dedi.


Devam eden operasyonlarla terörün temizlendiğini bildiren Erdoğan, bu temizleme işlemi bittikten sonra bölgede yeniden şehirleşme çalışmaları içerisine girdiklerini vurguladı. Erdoğan, " Bu şehirleşmelerle birlikte inanıyorum ki güvenlik hareketiyle de artık bölgede yatırımcı, girişimci gelip yatırımlarına başlayacaktır. İlk etapta Toplu Konut İdaresi olarak konut inşasına başladık, bu adımları atıyoruz. Alt yapıyı-üst yapıyı, bunları gayet güzel bir hale getiriyoruz." dedi.


Ortak projeler


Türk Akımı projesiyle ilgili değerlendirmesi istenen Erdoğan, Türkiye için hayati öneme sahip Akkuyu Projesi'nde ciddi süre kaybı olduğunu hatırlatarak, "Akkuyu, malum Rusya Federasyonu’yla bizim yaptığımız en önemli sözleşmedir. Çünkü burada nükleer enerji var, yaklaşık 4,5 milyar bir defa megavat bir enerji oradan elde edilecek. Tabii hedef burayı bir an önce bitirip hizmete sunmak. Bunun bitiş süreci 7-7,5 yıl gibi planlanmıştı, ama biz neredeyse artık bu sürece yaklaşıyoruz daha işe doğru dürüst başlamadık. Bu arada tabii bazı genç mühendisler yetiştirildi, onlar dönüp geldiler. Tabii bu olaylar girince devamlı zaman kaybettik. Bunun yeniden ele alınarak süratle bitirilmesi en büyük arzumuz." ifadelerini kullandı.


Erdoğan, Türk Akımı projesinde de, Putin'in Türkiye'yi ziyaret ederek katıldığı Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'ndaki noktada olunduğunu, Türk tarafının herhangi bir art niyete sahip olmadığını belirterek, Türk Akımı'nın, bir an önce ele alınıp değerlendirilebileceğini, bu konuda adımların atılmasının önününde herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.


Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kaldı ki biz şu anda doğalgaz ithalinde Rusya’nın zaten 1 numaralı biliyorsunuz müşterisiyiz ve bu konuda da yine müşterek atacağımız adımlar var. Bu ilişkilerimizi de gözden geçirmek suretiyle, çünkü Türkiye doğalgazı sanayi üretiminde de yoğun kullandığı için bu kapasite daha da artacaktır. Biliyorsunuz bir TANAP olayımız da bir taraftan devam ediyor. Ama olay Avrupa’ya yönelik aynı zamanda bir doğalgaz ihracı olduğu için Avrupa’nın da beklentileri çok fazla. TANAP’tan da, Türk Akımı’ndan da bu tür şeylerle ben inanıyorum çok çok farklı bir süreç olacaktır."


Türkiye'nin Rusya'dan temmuz ayı dahil olmak üzere yaklaşık 12,5 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini söyleyen Erdoğan, bu rakamının, Türkiye'nin ne kadar önemli bir müşterisi olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu belirtti.


AA


Geri Dön