24 / 04 / 2024

Güneydoğu'da yatırım heyecanı yaşanıyor!

Güneydoğu'da yatırım heyecanı yaşanıyor!

Batman'daki iş adamları ve sivil toplum kuruluşları TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği ile düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi Toplantısı" nın heyecanını yaşıyor...



Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) aracılığıyla düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi Toplantısı"nda çözüm süreci ve bölgenin ekonomik kalkınmasına yönelik önemli konuların ele alındığını ifade eden iş adamları bunların bir an önce somut adımlara dönüşmesi yönünde umutlarının arttığını belirtti. 


Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, AA muhabirine, TÜSİAD ve TÜRKONFED ile çok sayıda iş adamının ilk kez Batman'a gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi.


"Toplantının Batman'da yapılması barış sürecine katkı sunacaktır" diyen Güneş, iş adamlarının kente gelişinin Batman'a moral olduğunu belirtti.


Güneş, ziyaretin çözüm sürecinin devam edeceği yönünde bir mesajı da bulunduğuna dikkati çekerek, "Dün geldiler bugün işe başlayacakları yönünde elbette beklentimiz yok. Bu ziyaret barışın devam edeceği imajını vermiştir" dedi.


Bölgenin tarım, hayvancılık yer altı zenginlikleri bakımından yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Güneş, şöyle dedi:


"Bölgede yatırım anlamında bir takım girişimlerin olacağına inanıyoruz. Toplantıya katılan bazı iş adamları bir takım hazırlıklar içerisinde olduklarını sektörler bazında Batman'a ve bölgeye yatırım yapacaklarını belirtti. Kapımız onlara her zaman açık. Kendilerine elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Batıdaki iş adamları Batmanlı iş adamları ile yatırım yapmak isterlerse buna da hazırız. Bu toplantıdan ümitliyim. İleriye yönelik mutlaka iş adamlarımızın bölgeye yatırım yapacaklarına inanıyorum. Bunlar çözüm sürecinin devamına da bağlı. Barış süreci başarı ile devam ederse iş adamlarının bu süreci iyi bir şekilde değerlendireceklerine gönülden inanıyorum."


"Bölgeye gelmelerini önemsiyoruz"


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suat Özdemir ise toplantının Batman'da yapılmasından duydukları menuniyeti dile getirerek, toplantıda ele alınan konuların Batman ve bölge için somut adımlara dönüşmesini beklediklerini söyledi.


TÜSİAD tarafından düzenlenen toplantıların Şırnak'ın Cizre ilçesinin ardından Batman'da gerçekleştirilmesini olumlu bulduklarını ifade eden Özdemir, "İş adamlarının bölgeye gelmesini önemsiyoruz. İş adamlarının artık bölgeye yatırımla da gelmelerini bekliyoruz" diye konuştu.


Batman Esnaf ve Sanarkarlar Odası Başkanı Ubeyit Akyıldız da fabrikaların açılıyor olmasının, istihdamın yaratılmasının, Kürt gençlerin istihdam edilmesinin çözüm sürecine önemli katkı sunacağına inandıklarını söyledi.


"Umutluyuz"


Her yıl binlerce Kürt gencinin mevsimlik işçi olarak diğer bölgelere çalışmak için gittiğini ifade eden Akyıldız, bunun toplumda huzursuzluğa, mutsuzluğa ve aile içi şiddete yol açtığını belirtti.


Akyıldız, bireysel ve bölgesel sorunların kaynağında ekonomik nedenlerin yattığına dikkat çekerek, iş adamlarının bu toplantı vesilesi ile Batman'a gelişinin ise memnuniyet verici bir gelişme olduğunu vurguladı.


"Ziyaretleri bizleri çok sevindirdi. Bizim için kıvanç kaynağı oldu" diyen Akyıldız, şunları kaydetti:


"Dünyanın her tarafında sermaye istikrarlı alanları tercih eder. Sermaye ürkektir. Sermayenin yatırıma dönüşeceği alanda mutlaka istikrarın olması, çatışma ve kavgaların olmaması gerekir. Elbette umutluyuz ve umudumuzu koruyacağız. Bölgede yıllardır işsizlik var. Batman ve bölgeye önemli yatırımların yapılacağı umudunu taşıyoruz."


AA


Geri Dön