25 / 04 / 2024

Güneydoğu'da inşaat sektörü ne durumda?

Güneydoğu'da inşaat sektörü ne durumda?

Terör olaylarının damgasını vurduğu Güneydoğu'da yatırımların ertelendiği, turizm rezervasyonlarının iptal edildiği bölgede, konut sektörü de nasibini aldı. Bölgede temeli atılan birçok inşaat durduruldu.



Terör olaylarının damgasını vurduğu Güneydoğu'da yatırımların ertelendiği, turizm rezervasyonlarının iptal edildiği bölgede, konut sektörü de nasibini aldı. Bölgede temeli atılan birçok inşaat durduruldu. Vatandaşlar ise konut alma düşüncelerini ileri tarihlere erteledi. 


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son zamanlarda konut sektöründe yaşanan büyük durgunluk, emlak işi yapanları düşündürmeye başladı. Bölgedeki birçok ilde temelleri atılan inşaatlar belirsizlikten dolayı durma noktasına gelirken, vatandaşlar yatırımı konutlara yapmaktan vazgeçti. Konut sektöründeki düşüşün olumsuz etkilediği emlakçılar ve müteahhitler, bölgedeki terör olaylarının bir an önce bitmesi çağrısında bulundu. Yatırımların ertelendiği, turizm rezervasyonlarının iptal edildiği bölgede, konut sektörü de nasibini aldı. Bölgede temeli atılan birçok inşaat durduruldu. Vatandaşlar ise konut alma düşüncelerini ileri tarihlere erteledi. 


YATIRIMCI İSTİKRAR İSTİYOR 

Güneydoğu'da 20 yıldır müteahhitlik yapan Bedirhan Akyol, yatırımlarının tamamının bölgede olduğunu belirterek, istikrar istediklerini söyledi.Akyol, "AK Parti'nin tek başına iktidar olmasını istiyorduk. Türkiye'nin selameti ve gelişimi için olmalıydı. Daha önceden koalisyon hükümetleri gördük, yaşadık. Türkiye'ye hiçbir fayda getirmedi. Bu savaş sadece dış güçlere fayda getirir, Türkiye'deki insanlara bir faydası olmaz. Diyarbakır'da bu savaş sürdüğü sürece hiçbir sektör ilerlemez. Çok büyük yatırımlar yaptık. Şırnak'ın Cudi Dağları'nın her yerini gezdim. Büyük maden ocakları var. Çinko, bakır ve demir olmak üzere Türkiye'ye 100 yıl yetecek her şey var. Termik santrallerin yapımı sürüyor. Olaylar olduğu sürece bunların hiçbiri hayata geçirilemez. Terör saldırıları, ciddi bir şekilde yatırımları etkiledi. Satışlar sıfır, hiçbir şekilde iş yapamıyoruz. 50 milyona yakın yatırım yaptık. Yatırımlarımızın hepsi durdu" dedi. 


YATIRIMLAR DURMA AŞAMASINDA 

Mardin'de emlakçilik yapan Ata Şahin, seçim süreci ile emlak sektöründe yaşanmaya başlanan durgunluğun, PKK'nm saldırıları ile birlikte daha da kötüye gittiğine dikkat çekerek, "İnşaat ve emlak sektörü ciddi bir düşüş içerisinde. Temelleri atılmış inşaatlar durduruldu. Kimse önünü göremiyor. Ev ve arsa satışlarında ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Halk belirsizlik ve çatışmalı süreç nedeni ile ev satın almıyor" diye konuştu. 


SİİRT EMLAKÇILARI DA İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ 

Siirt'te emlakçilik yapan Muhsin Kebapçı, 7 Haziran'dan sonra hızla dibe vuran konut satışlarının terör saldırılan ile birlikte tamamen durduğunu dile getirdi. Kebapçı, vatandaşların kendi gayrimenkullerini satmaya çalışarak, başka illerden konut almak istediğini anlatarak, "2014 tarihinde yaklaşık 950 konut satılırken, 8'inci ayda olmamıza rağmen satılan konut sayısı 150 ile 200'ün üzerine çıkmadı. Ayrıca, seçim öncesi 300 bin liraya satılan arsalar bugün 150 ile 200 bin liraya alıcı bulamıyor" dedi.


Anadolu


Geri Dön