19 / 04 / 2024

Güneydoğu'da inşaat sektörü durgun başladı!

Güneydoğu'da inşaat sektörü durgun başladı!

Havaların ısınmasıyla birlikte inşaat sezonu başladı. Ancak firmalar, işlerin durgun başladığını söylüyor. Güneydoğu'daki olaylar ve TOKİ inşaatlarının işlerin düşmesinde etkili olduğunu belirten işletmeler, sezondan umutlu olmadıklarını dile getirdi.



İnşaat sezonunun başlarken, piyasadaki sıkıntı bu sektörü de etkiliyor. Görüştüğümüz inşaat malzeme firmaları, sezonun çok da iyi başlamadığını dile getirdiler. Malzemelerin artık yapı marketleri ve fabrikalardan temin edildiğini belirten işletmeler, küçük esnafın artık bitmek üzere olduğunu dile getirdiler. 


Şehirde satış yapan tesisatçı, elektrikçi, seramik malzemeleri satıcıları ve nalburlarla görüşen arkadaşlarımız, sıkıntıları dinledi. 


İşte esnafın görüşleri: Sıddık Aygün; "İnşaat sezonu yılın 12 ayı olur. Tabi yaza doğru işler biraz daha hareketleniyor. Toplu konut yasası çıktığından beri gece kondu ve bireysel yapılar olmuyor. Biz elektrik parçaları, elektrik tesisat kablosu ve avize gibi ürünler satıyoruz. Toptan ve perakende satışlarımız var. Toptan satışlarda bir müteahhit gider belediyeden veya firmalardan ihale alır, biz de fiyat veririz. Yani iş alırsan kazanırsın, alamazsan kazanmazsın. Bir nevi şans işi gibi. Toplu bir iş aldığımızda uzun süre için kazanç sağlar tabi. Gaziantep'te bir çok İnşaat yapılıyor,  TOKİ  veya özel şirketler tarafından. Ancak bunlar genelde büyük toptan satan üretim firmalarının tekelinde. Bize pek bir etkisi yok." İsmini vermek istemeyen bir vatandaş;" İşlerimiz şuan normal. Piyasada genel manada bir durgunluk var. Yine de fazla sıkıntı çekmiyoruz. İşler normal seyrinde ilerliyor. Satışlar geçmiş yıllara göre az bir oranda düşük tabi." 


Mehmet Ballı; "İnşaat sektöründe durumlar tamamıyla durgun. İşlerimize de bu durgunluk haliyle yansıyor. Doğu'daki olayların etkisi var bu durgunlukta. Geçmiş yıllara göre yüzde 50 civarında bir düşüş yaşıyoruz. Boya üzerine olan işlerimizde toptan ve perakende satışlarımız var. Toplu konut yapan firmalar boya malzemelerini genelde üretici büyük firmalardan alır, bize katkısı olmaz." Ertan Erbul; "Biz Su tesisat malzemelerinden, inşaat boya araç gerekçelerine kadar çeşitli farklı inşaat ürünleri satıyoruz. Perakende satışlar yapıyoruz. Genelde Güneydoğu'yla iş yapıyorduk. Güneydoğu'da terör olayların başlamasıyla hayat durdu, adamlar can derdine düştü. İşleri bozuldu. İşleri bozulup sıkıntıya düşünce mal almayı kestiler. Geçmiş yıllara göre iş durumumuz çok kötü." Ahmet Çeket;"İnşaat sektörü durgun. 

Olan hareketlilikte küçük esnafa vurmuyor. 


Nisan ayı ile inşaat sezonu normalde başlardı. Ancak Nisan oldu hala iş yok. Seramik işi yapıyoruz. Büyük toplu konut yapan resmi ve özel inşaat yapı firmaları, doğrudan üreten ucuza mal olan fabrikalardan malzemeleri alıyor. Perakende satışlarımız desen, bireysel konut yapımı durduğu için yok denecek kadar az. Eskiden toplu konut yasası gelmeden evvel, bireysel konut yapanlar bize gelirdi. 


Kazancımız güzeldi. Ama bireysel konut yapımları durunca işler de durdu. 2013-2014 sezonunda işlerimizdeki ciromuz çok iyiydi. Ancak 2015- ve 2016 durgun ve düşüşlerle geçiyor." 




Gaziantep Ekspres


Geri Dön