29 / 03 / 2024

Güngören Gençosman'da yapılacak konut projesine belediye meclisinden onay!

Güngören Gençosman'da yapılacak konut projesine belediye meclisinden onay!

Güngören Belediyesi, önce Gençosman Mahallesi’nde bulunan 6 bin 402 metrekare büyüklüğe sahip arazinin imar planlarında değişiklik yaptı. Belediyenin bir konut projesi inşa etmeye ve müteahhitlik yapmaya hazırlandığı belirtildi.



Tozkoparan’da kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların elektrik, su ve doğalgazlarını kesen Güngören Belediyesi'nin yeni bir konut projesi inşa etmeye ve müteahhitlik yapmaya hazırlandığı belirtildi.

BirGün Gazetesi'nden İsmail Arı'nın haberine göre; Güngören Belediyesi, önce Gençosman Mahallesi’nde bulunan 6 bin 402 metrekare büyüklüğe sahip arazinin imar planlarında değişiklik yaptı. Arazinin statüsü, ‘belediye hizmet alanı’ndan ‘ticaret ve konut alanı’na çevrildi. Daha sonrasında da Belediye Meclisi toplantısında, bu arazi üzerine bir konut projesi yapılmasına ve yapılacak evlerin satılmasına ilişikin bir teklif sunuldu. Teklif, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyçokluğuyla Belediye Meclisi’nde kabul edildi. 

Güngören Gençosman da yapılacak konut projesine belediye meclisinden onay!

KAYNAK YARATMAK İÇİNMİŞ

Söz konusu teklifte, 9 kat yükseklikte yapılması planlanan konut projesinin hayata geçirilme sebebi şu şekilde ifade edildi:

“İlçemiz genelinde yürütülen çalışmalarda projeleri tamamlanarak yapım aşamasına gelinen otopark, aktif yeşil alan, cep havuzları, öğrenci istasyonları, bilgi evleri, spor tesisleri ve be

DERE TAŞKIN SINIRINDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) gerçekleştirdiği çalışmalar ve hazırladığı rapor ise bu projenin tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi. Raporda, Güngören Belediyesi’nin konut projesi yapacağı arazinin oldukça düz bir arazi olduğu, neredeyse hiç eğime sahip olmadığı, bu sebeple yüzey sularının birikmesine çok müsait olduğu ifade edildi. 

İSKİ tarafından gerçekleştirilen çalışmada, “alanın yarıdan fazlasının dere taşkın sınırları içinde kaldığı”na da dikkat çekildi. 

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalara göre ise, konut projesinin inşa edileceği arazinin zemini gevşek. Bu sebeple alan “zemin sıvılaşması ve heyelan” riskine sahip. Ayrıca arazinin yeraltı su seviyesi de yüzeye oldukça yakın. Bu da projenin hayata geçirilmesi halinde, olası bir depremde büyük can ve mal kayıplarının yaşanabileceğini işaret ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalara göre, yüzölçümü olarak İstanbul’un en küçük ilçesi olmasına karşın, yapı ve nüfus yoğunluğu açısından İstanbul’un en yoğun ilçesi olan Güngören, beklenen olası İstanbul depreminde büyük risk barındıran ilçelerden. Buna karşın bu araziye hem de çevredeki binalarının kat sayısının çok üzerinde olacak şekilde 9 katlı bir konut projesinin inşa edilmesi, geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir.

Sonuç olarak yapılması planlanan konut projesi, arazide yeraltı su seviyesinin yüzeye yakın olması, gevşek bir zeminin bulunması, deprem anında sıvılaşma ve heyelan tehlikesi olması gibi sebeplerden dolayı pek çok risk ve tehlikeye sahip.

Güngören Gençosman da yapılacak konut projesine belediye meclisinden onay!

İBB PROJEYE DAVA AÇTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, konut projesine karşı dava açıldı. Güngören Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Alaeddin Aktay, bu davanın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Aktay, “Biz hukuki sürecinin beklenmesinden yanayız. Bu konut projesinin yapılacağı alan, aynı zamanda bir yeşil alan ve biz yeşil alanların da korunmasından yanayız. Belediye bu riskli alana toplam 97 konut yapmak istiyor. Bu kadar riskli alana inşaat yapılmasına karşıyız. Ama maalesef AKP’li Güngören Belediyesi, 2022 yılı bütçesi için buradaki konut projesinden elde edilecek gelire umut bağlamış durumda” diye konuştu.

Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı!


Geri Dön