16 / 04 / 2024

Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı!

Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı!

Son zamanlarda kentsel dönüşüm sıkıntılarıyla sık sık gündeme gelen Güngören'deki Tozkoparan Mahallesi için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi...



Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘riskli alan’ ilan edilen İstanbul Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan'da kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. BirGün gazetesinden Meral Danyıldız'ın haberine göre, bölgedeki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme kararına göre, rapor alınana kadar Güngören Tozkoparan'da herhangi bir kentsel dönüşüm faaliyeti yapılmayacak.

Tozkoparan da yürütmeyi durdurma kararı!

NELER OLDU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Resmi Gazete'deki kararı kapsamında Tozkoporan ve Küba mahallelerinde 2010 yılında kentsel dönüşüm planları, 2013 yılında da riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edilmiş; fakat bölge bir defa daha "riskli alan" ilan edilip, "acil yıkım" uygulanması kararı devreye alınmıştı.

Alınan Karar sonrasında konut sahiplerine tebligat gönderilip, evlerini boşaltmaları talep edilmişti. Avukatların açtığı dava 1 seneyi aşkın zamandır sonuçlanmamıştı. Mahalleli ile yılan hikayesine dönen dönüşüm projesi ile ilgili olarak eylem yapıyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli alanlar için hazırladığı raporda İstanbul Güngören’deki 11 mahalle içerisinden dokuzuncu sırada yer alıyor. 11 Ocak 2021'de Danıştay 6'ncı Dairesi'nde görevli savcı da, sık sık güngeme gelen Tozkoparan halkı tarafından yapılan itirazlar üzerine mahallenin riskli alan ilan edilmesinin iptal edilmesi gerektiğini belirtmişti. Danıştay savcısı görüşüne göre Tozkoparan Mahallesi'nde toplam 14 konutta gerçekleştirilen incelemeler sonrasına çıkarılan teknik raporun, Tozkoparan Mahallesi'nde bulunan 5 bin 560 yapının farklı özelliklerde olması sebebiyle ''kuşatıcı bilimsel'' olmadığı bildirilirken hazırlanan bu raporun kabulüne olanak bulunmadığı bildirilmişti.

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin dönüşüm tepkisi!


Geri Dön