25 / 04 / 2024

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin dönüşüm tepkisi!

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin dönüşüm tepkisi!

İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoparan Mahallesi'nde kentsel dönüşüm sorunları devam ediyor. Günlerdir Tozkoparan Mahallesi'nde meydana gelen bu çilenin sebebi evlerinin ellerinden alınmak istenmesine itirazda bulunmaları. 



İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoparan Mahallesi'nde kentsel dönüşüm sorunları devam ediyor. Evrensel Gazetesi'nden Meltem Akyol ve Özgür Kılıcı'nın haberine göre; günlerdir Tozkoparan Mahallesi'nde meydana gelen bu çilenin sebebi evlerinin ellerinden alınmak istenmesine itirazda bulunmaları. 

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin dönüşüm tepkisi!

“BİR ANDA RİSKLİ ALAN OLUVERDİ”

İstanbul’un Güngören ilçesinde yer alan Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahalleleri 21 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle bir anda afet bölgesi olarak ilan edildi. 7 ay önce yıkım çalışmalarına başlanacağı sebebiyle mahalle sakinlerine evlerini tahliye etmeleri için tebligat yollandı. Konu yargıya götürüldü, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemleriyle ilgili yürütme kararını durdurdu. Fakat Haziran ayı başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, daha sonrasında 23 Haziran tarihinde Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri kesildi. Güngören Belediyesi de Tozkoparan'daki kentsel dönüşüm‘yerinde ve yeşil.’ Aynı zamanda da daha ‘insan merkezli’.

Muhammet Haluk Çavuşoğlu, Senelerdir Tozkoparan’da yaşayan Muhammet Haluk Çavuşoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Dava açtık, bir el bütün davaları Danıştay 10. Daire Başkanlığında topladı ve daha önce alınmış bütün yürütmeyi durdurma kararları kaldırıldı. Güngören Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sunduğu bölgelerde 1972’inin raporları falan var. Danıştay savcısı görüşü buranın riski alan olmadığı yönünde. Süreç devam ediyor.”

Çavuşoğlu, “Ya 21. Yüzyıldayız, bu yüzyılda 80’li yılları bize yaşatıyorlar. Elektrik yok su yok. Avrupa bizi kıskanıyor diyorlar, Avrupa uzaya çıkıyor biz burada kendi mahallemizin dışına çıkamıyoruz, baskın olacak diye. Bakın kendi evlerimizi en az 180 bin lira borçlanarak almamız isteniyor, bir de şimdi ödeyeceğim dese bir kişi, tek taksitte ödetmiyorlar. 15 yılık faizli bir takside tabi tutuluyor. Yani düşünsenize bir muvakkatname imzalattılar orada, ‘mücbir sebeple yüklenici şart koyduğu şeyi yerine getiremez’ diyor. Yani bu ne demek, 200 bin liralık fark koyduysa ekonomik gerekçelerle bunu 400 bine çıkarabilir, bunun önünde engel yok” dedi. 

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin dönüşüm tepkisi!

Yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sık sık belirtilen ‘gönül belediyeciliği’ sözüne dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanının gönül belediyeciliğini burada sağlanmasını istiyoruz, Cumhurbaşkanı çok sayıda dünya ülkesini hibe gönderdi, onların bir kısmını Tozkoparan’a göndermesini rica ediyoruz. Çünkü artık bunu kaldıracak gücümüz yok. Biz diyoruz ki gelin yerinde çözün. Ama herkes buradan rant elde etmek istiyor. İnsanların çoğunluğu Ak Partiye oy vermiş, buradan 300-500 kişi Ak Parti üyesi istifa edeceklerini söylediler, hazırlıklarını yapıyor.”

Mahalle sahinlerinden Firdevs Gündoğdu da konuyla ilgili konuştu. Gündoğdu, şunları konuştu:

“Benim evimin değeri 700-800 bin lira. Bana veriyor 400 bin lira. Gidin Güngören’den ev alın diyorlar. Oradaki evler 40-50 yıllık. O zaman bu deprem karşılık yapılıyorsa ben nasıl gidip çürük binaları alayım?”

“Bu böyle olmaz, biz yardım istiyoruz bir an önce bu zulmü bitirsinler” diye konuşan Firdevs Gündoğdu “Ama” diyerek sürdürüyor:

“Yardım istiyoruz dediysem sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Devlet bizim işimize el atsın, hakkımızı versinler helalleşelim. Bizler 1 haftadır çok mağduruz, biz bir an önce taleplerimizi kabul etsin, sözleşme istiyoruz. Biz dönüşüme karşı değiliz ki ama gelsinler anlaşalım, konuşalım.”

Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Kentsel dönüşüme yeni soluk!


Geri Dön