19 / 04 / 2024

Günlük ev kiralama sektörü yasal olarak tanınmalı!

Günlük ev kiralama sektörü yasal olarak tanınmalı!

Büyük şehirlerdeki terör eylemlerini gerçekleştirenlerin günlük kiralamayı tercih etmesi asayişi gündeme getirdi. Günlük kiralama sektörünün yasal olarak tanınmasını isteyen TÜROB, Başbakan Binali Yıldırım’a rapor sundu



Ankara ve İstanbul'daki terör eylemlerini gerçekleştirenlerin günlük kiralama yöntemiyle konaklaması, ardından seri katil Atalay Filiz'in kaçak olduğu sürede bu evlerde kaldığının ortaya çıkması gözleri günlük kiralama sektörüne çevirdi. Kayıtdışı olarak kiralanan ve ciddi bir vergi kaybının yaşanmasına neden olan bu evlerde yıllık yaklaşık 8.5 milyon kişinin konakladığı tahmin ediliyor. Bunun ortalama 2.5 milyonunun da yabancı turist olduğu öngörülüyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bu kadar büyük bir hacme ulaşan günlük kiralamada halen yasal mevzuatın olmaması ve bunun turizmde haksız rekabete yol açması üzerine harekete geçti. Başkan Timur Bayındır, "Zor zamanlar geçiren turizm sektörü bir de haksız rekabetle mücadele ediyor. Aynı zamanda bu evlerde kimlik bildirimi yapılmadığı için asayiş sorunu ortaya çıkıyor. Bu nedenle acilen yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor" dedi. Bayındır, günlük kiralama sektörünün röntgenini çıkaran bir raporu Başbakan Binali Yıldırım'a sundukları bilgisini verdi.


İKİ MADDE DEĞİŞMELİ

Sorunun çözümü için iki kanun maddesinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Bayındır, şunları anlattı: "Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesine 'Geçici kullanıma özgü taşınmazların 6 ay ve daha kısa süreli kiralanmalarında elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye kirası olarak değil ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeli' ifadesinin eklenmesi gerekiyor. O zaman günlük kiralama yapılan evler yasal statüye geçiyor. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına tabi bir işletme haline geliyor. Bir de Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24'üncü maddesine '634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin 6 ay ve daha kısa süreyle kiralama faaliyetlerinin yapılabilirliği hususunda kat maliklerinin oybirliğiyle karar alması şarttır' ifadesi eklenmesi gerekiyor. Çünkü son dönemde apartman sakinleri günlük kiralamadan çok büyük rahatsızlık duyuyor."


YURTDIŞINDA ÖRNEKLERİ VAR

Günlük kiralamanın dünyada da örneklerinin olduğunu anlatan Timur Bayındır, bunlara yeni yükümlülükler getirildiğini aktardı. Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip faaliyetlerin devlet otoritelerince özellikle kayıt içine alınarak kontrol altına alındığını anlatan Bayındır, "Yaklaşık 12 bin evin günlük bu yöntemle kiralandığı Berlin'de yeni yasa çıkarıldı. Buna göre bir evde yaşayan vatandaş odasını günlük olarak kiralayabiliyor. Eğer o evde konaklamıyorsanız ciddi oranda cezalar çıkıyor. Bu model örnek alınabilir" dedi.


3 YILDIR ÇALIŞIYORUZ

Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, 3 yıldır yasal düzenleme ve denetim yapılması için çalıştıklarını söyledi. Sektörün turizmin gelişimine büyük katkı sağlayabileceğini anlatan Ülkü, "Ancak yasal olarak tanınmadığı ve denetim yapılamadığı için sektörün adı tatsız konularla anılabiliyor. Biz bir an önce bu yasal düzenlenmelerin çıkmasını istiyoruz. Böylece sektörün adı da temizlenir" ifadelerini kullandı.



Sabah




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), günlük kayıt dışı olarak kiralanan yerlerin yasal statüye kavuştu m İması için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Günlük kayıtdışı kiralamayla ilgili raporunu güncelleyen TÜROB, söz konusu raporu Başbakan Binali Yıldırıma sunarken, İçişleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile istanbul Valiliği'ne de iletti. 


Terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip yerlerin güvenlik için büyük riskler barındırdığı ifade edilen raporda acil bir yasal düzenleme yapılması istendi. TÜROB, turizmde rakip ülkelerin bu tip yerleri kayıt aldığına da işaret etti. 


Raporda bu tip evlerde son dönemde yaşanan acı olaylardan bazıları şöyle sıralandı: "Ankara'da meydana gelen terörist saldırıda adı geçen üç kişinin de kayıt dışı günlük kiralık evlerde konakladığı ortaya çıktı. 


Geçen yıl yaşanan bir olayda, iki kişi, Beşiktaş'taki bir rezidanstan günlük daire kiralamış ve uyuşturucu kullanmış, şahıslardan biri hayatını kaybetmişti." 




Aydınlık Gazetesi



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), günlük kayıt dışı olarak kiralanan yerlerin yasal statüye kavuşturulması için başlattığı çalışmaları hızlandırarak sürdürüyor. Hem devletin hem de sektörün maddi ve manevi büyük zararlara yol açan sorunun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişim lerde bulunan TÜROB, konuyla ilgili acil bir yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Günlük kayıtdışı kiralamayla ilgili raporunu güncelleyen TÜROB, söz konusu raporu Başbakan Binali Yıldınm'a sunarken, İçişleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile İstanbul Valiliği'ne de iletti. Terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip yerlerin güvenlik için büyük riskler barındırdığı ifade edilen raporda acil bir yasal düzenleme yapılması çağrısı yapıldı. Raporda, Fransa, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip faaliyetlerin devlet otoritelerince özellikle kayıt içine alınarak kontrol altına alındığı kaydedildi. 



Yeni Şafak


Geri Dön