25 / 04 / 2024

Gürsel Tekin 3. köprü ve 3. havaalanı hakkında açıklamalarda bulundu!

Gürsel Tekin 3. köprü ve 3. havaalanı hakkında açıklamalarda bulundu!

Başta yapımı süren 3'üncü köprüye CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, birinci ilişkin iddialar ve AKP'nin "imar çeteleri" yaşını geride bırakan soL'u ziyaret etti. İstanbul hakkında söyleştik



CHP'lilerin ne konuştuğunu dinleyeceğine, bu işlere bakacak. 

Bu ilişkiler çok net bir şekilde biliniyor. Kimin kiminle ne kadar ticari ilişkisi olduğu, hep konuşulur. Elimde somut belge yok ama bunlar bilinen şeyler. 

İşte ben de bunu öğrenmek istiyorum. Kimin kiminle ticari ilişkisi var burada? Örneğin "Köprü güzergahında arsa değişikliklerinin kimler tarafından yapıldığını kamuoyu görecek", "Hangi AKP'lilerin arsa aldığını açıklayacağun" demiştiniz. Ancak hâlâ isimleri açıklamadınız. Kim bu AKP'liler? 

Zamanı gelince açıklayacağım. 

Şu an teyit etmeye çalışıyorum, laf olsun diye bir şey söylemek istemiyorum. Bölgede büyük arsa değişiklikleri nasıl oldu, kimler arsa aldı? 

Şu kadarını söyleyebilirim, 36 parlak çocuk, 36 milyar doların nasıl sahibi oldu? Bizim çocuklarımız gerizekalı da bir tek bunlar mı zeki! Bir süredir "Yavuz Sultan Selim" adı verilmesi nedeniyle tartışmalara yol açan 3. köprü meselesi, güzergahının saptığının ortaya çıkmasıyla yeniden alevlendi. Köprünün ÇED raporunun olmaması, Çevre Düzeni Planı'da yer almaması gibi birçok tartışma var. Bu başlıklara dair çok şey yazılıp çizildi, söylendi. 

Bu süreçte Gürsel Tekin, bazı ciddi iddialarda bulundu. İddialarının ayrıntılarını Tekin'e sorduk. 

3. köprünün güzergahının, tapulu araziler yerine devlete ait ormanlık alanlardan geçirilerek kamulaştırma bedelinin düşürülmesi amacıyla kasıtlı olarak değiştirildiğini söylemiştiniz. Kamulaştırma bedeli, bu değişiklikten sonra tahmini olarak ne kadar düştü? 

Önemli bir kısmının by-pass edildiğini söyleyebilirim. 1-1-5 milyar dolar gibi bir paradan bahsediliyor. Müteahhit, bu paranın şu an yüzde 80'ini kurtardı. 

Güzergahın değiştirildiğinin açığa çıkmasının ardından 100 milyar dolar gibi ciddi bir Mesela... 

Bakın bir vatandaş uzun süre hastanede yatıyor, çok ciddi malvarlığı var. Sağlık Bakanlığı'na arsa bağışlıyor ve "hastane yapmak koşuluyla" şartı getiriyor. 

Maliye Bakanlığı orayı "paraya çevireceğim" diyerek devralıyor. 

Adamın "hastane yapılsın" şartıyla bağışladığı arsa, şu an rezidans, alışveriş merkezi ve lüks konutlarla dolu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durur mu? O da buraya bulaşıyor ve bir başkasına ihaleye veriyorlar. Aileden biri de şu anda o ihaleyi yapıyor ve rant 1 milyar dolar civarında. 

'ÇARŞI PAZAR KARIŞTI' 

3. köprüyle ilgili sözlerinize geri dönersek, güzergah değişikliğiyle yandaşlara rant aktarıldığı iddianızı neye dayandırıyorsunuz? İçtaş-Astaldi ortaklığının hükümetle nasıl bir bağı var? 

Çarşı-pazar karıştığı için, kimin kiminle ortak olduğunu ben çok bilmiyorum. Onu devletin kurumları biliyor. Devletin kurum Ormanı 'çırpı' yaptılar Tartışmalı olan bir başka projeyi sormak istiyorum. 

3'üncü havalimanına siz neden itiraz ediyorsunuz? 

3'üncü havaalanı ile ilgili 28 farklı kurul rapor yazıyor. Birinci raporda 50'ye yakın göl, gölet, ormanlık ve çam alanlar, 6 ay sonra hazırlanan ikinci raporda bambaşka bir hal alıyor. Göl ve göletler su birikintilerine, ormanlık alanlar çırpıya dönüşüyor. Bunları yapanlar da bilimadamları. Bilim midir film midir, onu da tam bilemiyoruz. 

ranttan bahsettiniz. Bu rant kimlere gitti? Hangi yöntemlerle aktarıldı? 

Şimdi düşünün, bir arsanız var. Arsanızda bir proje hayata geçirmek istiyorsunuz ve imar uygulamasıyla ilgili başvuruda bulunuyorsunuz. Başvurunuz "Burası bu yoğunluğu kaldıramaz" denerek reddediliyor ve projeden vazgeçiyorsunuz. Daha sonra arsa sahibi burayı satmak zorunda kalıyor. Alan kişi, imar çetesiyle işleri bitiriyor. Biri yerli, biri yabancı olmak üzere 570 milyon dolara ortaklık alıyor. 24 milyon dolarınız 8 ay içinde 570 milyon dolar oluyor. Daha sonra, planlar açılıyor ve yapılıyor. Arsanın ilk sahibinin yapmak istediği, şu anda yapılanın sadece 5'tc l'i, "yoğunluk olur" denilerek reddediliyor. Oranın bugünkü ekonomik değeri, en kötü koşullarda 1,5-2 milyar dolar. Yani 24 milyon dolarınız, 1,5 milyar dolar oluyor bir anda. 

Organize işlerin nasıl döndüğüne dair bir örnek daha vereyim. Gidersiniz, Milli Emlak'tan bir yer kiralarsınız 49 yıllığına. 

8 ay sonra "Burayı bana satın" dersiniz ve satışa çıkar. Şimdi siz, 49 yıllığına kiraya verilmiş bir yeri alır mısınız? Alırsanız, beni 49 yıl beklemek zorunda kalacaksınız, hiçbir yatırımcı bunu yapmaz. Kim alır? Elbette kiralayan... Yeri aldınız, üçüncü aşama imar aşaması. 3 milyon dolara satın alıyorsunuz. Bu rakamın altını çiziyorum; 3 milyon dolar. 

3 milyon dolarınız, 1 yıl sonra 600-700 milyon dolar oldu. 

Bunları sabaha kadar anlatırım. 

Rant çok, yöntem çok... 

Detaylı örnekler veriyorsunuz ama isim vermeden... 

Yüzlerce imar çetesi sayabilirim. 

Sol Gazetesi


Geri Dön