28 / 03 / 2024

Gürültü yapan komşuya dava açılabilir mi?

Gürültü yapan komşuya dava açılabilir mi?

Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında gürültü yapan komşulara karşı yapılabilecek işlemleri kaleme aldı.



Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında gürültü yapan komşulara karşı yapılabilecek işlemleri kaleme aldı. İşte İmal'ın o yazısı...

"Yazlığımın olduğu sitede çok ses oluyor. Yüksek sesle müzikten şikayetçiyim. Çocuk sesi de çok oluyor. Saat kısıtlaması ve ikaz yok. Ne yapabilirim?"

Gürültü yapan komşuya dava açılabilir mi?

Apartman ve site gibi toplu yaşanan yerlerde kat maliklerinin diğer malikleri düşünerek hareket etmesi gerekir. Apartmanlar ortak alanlar olması nedeniyle kişinin yaşadığı özgürlükbir başkasına zarar vermemesi gerekiyor.634 Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 18'e göre, "Kat malikleri, hem bağımsız bölümlerde hem de ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymakta zorunludur. Birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler."

Bu durumda yapılabilecek olan işlem öncelikle gürültü yapan kişi site yönetime şikayet edilmeli, site yönetimden bir karar alınması talep edilmesi oluyor. Sonuç alınmaması durumda sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir ve dava açılabilir.
 

Gürültü yapan komşu ceza öder mi? 


Geri Dön