24 / 04 / 2024

Güvenli Bölge'deki konutlar dünyaya örnek olacak!

Güvenli Bölge'deki konutlar dünyaya örnek olacak!

Türkiye'nin sınırı Suriye'nin kuzeyinde 'Güvenli Bölge'de meydana getirilecek yerleşim yerine yapılacak projeleri Katar Emiri Tamim'in de beğendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir" diye konuştu.



Türkiye sınırında, Suriye'nin kuzeyinde 'Güvenli Bölge'de oluşturulacak yerleşim yerine 1 milyon Suriyeli yerleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Barış Koridoru' olarak düşündükleri bölgedeki projeleri Katar Emiri Tamim'in de beğendiğini sözlerine ekleyerek "Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir" açıklamasında bulundu.

Güvenli Bölge deki konutlar dünyaya örnek olacak!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 3-4 Aralık'ta Londra'da gerçekleşecek NATO zirvesinden sonra Türkiye, İngiltere, Almanya ve Fransa arasında 4'lü toplantı yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zirvede 'Güvenli Bölge'deki yatırımlar için destek verilmesi konuşulacak.

Katar dönüşünde bu konu hakkında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Uluslararası donörler toplantısını biz gündeme getireceğiz. Sayın Trump'a, sayın Putin'e ve Sayın Tamim'e bu konuları açtım. Katar NATO ülkesi değil; ama bu konularda hasas bir ülke. 'Barış Koridoru' olarak düşündüğümüz bölgedeki projeleri ben Katar Emiri Tamim'e vermiştim. Sayın Tamim de projelerimizi beğendi. Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir" ifadelerini kullandı.

Güvenli Bölge deki konutlar dünyaya örnek olacak!

'TÜM DÜNYADA ÖRNEK HALİNE GELECEKTİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tel Abyad ve Resulayn arasındaki bölgeye yapılması planlanan konutlar ile ilgili konuştu.

Erdoğan, "Özellikle Tel Abyad ve Resulayn arasında bir adım atabiliriz. 120 kilometre uzunlukta ve 30 kilometre derinlikte konutların yapımının başlaması bile gerek Suriye'de, gerekse tüm dünyada mültecilerle ilgili gelişmelere bir örnek haline gelecektir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir proje uygulaması yok. Gerçekleşirse ilk defa burada olacak. Özellikle konutlar, hastane, okul, ibadethane ve sosyal donatılar görenleri büyülüyor. Böyle bir adımın atılması takdir topluyor" dedi. Katar'ın da bu projeye destek verebileceğini sözlerine ekleyen Erdoğan, "Birlikte bu çalışmaları yürütebiliriz noktasındalar. Başka da çıkış yolu pek yok" diye konuştu.

Güvenli Bölge deki konutlar dünyaya örnek olacak!

'UTANMADAN, SIKILMADAN TÜRKİYE'YE SALDIRIYORLAR'

Arap Ligi'ne karşı konuşan Erdoğan, "Arap Ligi'nde Türkiye'ye karşı yalan yanlış bazı tavırlar oldu. Bizim ülkemizdeki 4 milyon mültecinin 350 bini Kürt, 3,5 milyonu ise Arap, Ezidi, Keldani, Arami ve diğerlerinden oluşuyor. Bütün bunların yüküne katlanan ve 40 milyon dolar harcama yapan Türkiye. İşte bu yapılanları göremedikleri gibi Arap Ligi'nin mensupları olarak bu bölgeye 1 kuruş destek sağlamış da değiller. Sonra utanmadan, sıkılmadan Türkiye'ye saldırıyorlar. Böyle de bir gerçek var" açıklamalarında bulundu. 

Güvenli Bölge deki konutlar dünyaya örnek olacak!

'1 MİLYON SURİYELİNİN YERLEŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünyaya örnek teşkil edecektir" diye konuştuğu projede Türkiye sınırında, Suriye'nin kuzeyinde 'Güvenli Bölge'de oluşturulacak yerleşim yerine 1 milyon Suriyeli yerleştirilecek. 30 bin nüfuslu 10 bölgede, 5 biner nüfuslu 140 köy meydana getirilecek.

Her köy, 3 oda 1 salon, 100 metrekarelik bin evden oluşacak. Birer ahıra sahip olacak. Her köyün ayrıca ikişer camisi, 16 sınıflı 2 okulu, 1 gençlik merkezi, 1 spor merkezi, 1 de idare merkezi olacak. Köydeki her eve 4 dönümlük tarım alanı verilecek.

Her bölgede 100 metrekarelik 3+1 ve 2+1'lik 6 bin ev yer alacak. 1 merkez cami, 10 çevre cami, 16'şar sınıflı 8 okul, 1 lise, 2 spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stadyum, sosyal alanlar, 8 bölgede 10 yatak kapasiteli, 2 bölgede 200'er yatak kapasiteli hastaneler, küçük endüstriyel alanlar ve üniversitelerin yapılması planlanıyor.

Toplam alan için 92.6 milyon metrekare alana ihtiyaç duyuluyor. Her köyün yerleşim alanı 590 bin metrekareden meydan geliyor.

140 köy için yerleşim alanı büyüklüğü ise 82,6 milyon metrekareye sahip olacak. 

Her bölge için 1 milyon metrekarelik alan. 10 bölgenin toplam büyüklüğü ise 10 milyon metrekare alan yer alacak. Ayrıca tarım alanları için 140 milyon metrekare alan gerekiyor. 1 milyon kişinin yerleşim masrafı aşağı yukarı 26 milyar dolar ediyor.

Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgeler ülkedeki en huzurlu yerler!


Geri Dön