20 / 04 / 2024

Hacı Ali Taylan: KDV düzenlemesi yeni projeleri hızlandırdı!

Hacı Ali Taylan: KDV düzenlemesi yeni projeleri hızlandırdı!

Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, Ankara'daki emlak piyasasını değerlendirdi. KDV düzenlemesinin yeni projeleri hızlandırdığını belirten Taylan, arz ve talep dengesinin en iyi şekilde Ankara'da işlendiğini söyledi.



Yapı ruhsatı KDV oranlarına getirilen düzenleme Ankara'da emlak piyasasını hareketlendirdi. Karara göre, 2013 - 2016 yılları arasında yapı ruhsatı alınmış, metrekare vergi değeri 500 - 1000 lira arasındaki konutlarda KDV oranı yüzde 8'e indirildi. Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alman konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri bin TL ile 2 bin TL arasında olan konutların tesliminde KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak. Yapılan indirimlerin sektöre heyecan kattığını belirten  Ankara  Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, "Karar ileriye dönük projeler için müteahhitleri heyecanlandırdı. Bir proje tamamlanmadan yenisi hazırlanıyor. Ankara, Türkiye'de arz-talep dengesinin en iyi işlediği merkez konumunda" açıklamasında bulundu. 


"KONUT SATIŞINDA ARTIŞ SÜRECEK" 

Geçen yıl eylülde başlayıp bu yıl martta bitecek olan konut teslim KDV'lerindeki indirim de eylül sonuna kadar uzatıldı. KDV geçen yılın Eylül ayında yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü. Ayrıca konut satışlarında müteahhit ile alıcı arasında gayrimenkul sözleşmesinde alman binde 9,48'lik vergi de kaldırıldı. Tüm bu gelişmelerin konut sektöründe satış grafiğini yükselttiğine dikkat çeken Taylan, "Dövizdeki dalgalanmalara rağmen bankaların konut kredisi faizlerini artırmamış olması da bu başarılı grafikte önemli bir etken. Ankara'da ekim ayında 14 bin 449, Kasım ayında 15 bin 302, aralık ayında ise 15 bin 618 konut satıldı. Bu istatistiklerin bu yıl ve önümüzdeki yıl da artış göstereceğini öngörüyoruz" diye konuştu. 


"YENİ KONUT İKİNCİ ELİ YAKALADI" 

Geçmiş yıllarda ikinci el konut satışının yaklaşık yüzde 70-80 oranında gerçekleştiğini belirten Taylan, son dönemde gayrimenkul piyasasındaki devlet destekleriyle bu makasın daraldığını söyledi. KDV düzenlemesinin de sağladığı avantajla vatandaşların yeni konuta yöneldiğini anlatan Taylan, "Önceden ikinci el daha çok satılırken şimdi bu oran yarı yarıya. Önümüzdeki dönemlerde yeni konutların ikinci el satışını geride bırakacağını ön görüyoruz" dedi. Özellikle Eskişehir Yolu güzargahında yükselen gökdelenlerle ilgili de görüşlerini paylaşan Taylan, "Bahsedilen bölgede daha çok rezidans ve ofis projeleri yükseliyor. Henüz proje tamamlanmadan satış gerçekleşiyor. Bölgede çok fazla proje olduğu düşünülebilir, ama talep ancak karşılanıyor" diye konuştu. 


15 günde bereket geldi 

İnşaat sektörünün şubat ayıyla 'pik' yaptığını, bu durumun yılın geri kalanı için de umut verdiğini ifade eden YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, son yılların en yoğun senesini geçirme konusunda inançlı olduklarını kaydetti. Osman Cem Çankaya, "Geçtiğimiz yılın son aylarında konut sektörünün yaşadığı satış rüzgarının bu yıl da devam etmesi, konut aliminin daha da kolaylaştırılması için Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan 'Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti' kampanyası da sektördeki bu hareketin devamı için çok önemli. Başlayalı henüz 15 gün olmasına karşın konut alıcısı kampanyaya çok büyük ilgi gösterdi" dedi.


Türkiye güvenli liman 

Gayrimenkul Uzmanı Onur Öngün ise Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulacak yabancıya 'gayrimenkul ihraç ofisleri' aracılığıyla savaş ortamında olan ülke vatandaşlarının güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye ilgilerinin daha da artabileceği belirtildi. Özellikle yabancı yatırımcılara gayrimenkul danışmanlığı yapan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, şunları söyledi: "Çevremize baktığımızda Suriye, Irak savaş ortamında, Ukrayna her an patlamaya hazır bomba, Ermenistan-Azerbaycan arasında sorunlar bitmiyor. Yani bu coğrafyanın dinamik gücü ve çekim noktası Türkiye. Türkiye'de de ekonomik sıkıntılar ve kaynak arayışları malum. Gelen her döviz eskiye göre daha değerli. Bu avantajımızı iyi kullanmamız gerekiyor. Komşu ülkelere uygulanabilecek vergi ve tapu harçlarında indirim gibi ayrıcalıklar daha fazla yabancı yatırımcıyı ülkemize çekecektir." 



Habertürk Ankara


Geri Dön